15:44 28.11.2017

Україна має виконати політичну частину Мінських домовленостей після гарантування безпеки на Донбасі, зазначає Волкер

2 хв читати
Україна має виконати політичну частину Мінських домовленостей після гарантування безпеки на Донбасі, зазначає Волкер

 Україна має виконати політичну частину зобов'язань, запропонованих Мінськими угодами, після гарантування безпеки в східних регіонах, заявляє спецпредставник США з питань України Курт Волкер.

"Мінські угоди містять вимоги до російської сторони - це відведення важкого озброєння, відновлення контролю над територіями, припинення вогню і безпека. Також є вимоги до України - це особливий статус, проведення місцевих виборів, обмежена амністія для людей, які вчинили злочини під час конфлікту. І ці речі будуть відповідальністю України для впровадження, якщо будуть створені умови для України, щоб вона могла це зробити",- сказав К.Волкер в інтерв'ю інтернет-виданню "Лівий берег", що частково транслювалося у вівторок під час експертного круглого столу в Києві.

"Тому Україні треба бути готовою також це зробити, якщо ми підійдемо до того моменту, коли є миротворчі сили і гарантується безпека", - наголосив спецпредставник США.

За його словами, з української сторони є тісна співпраця. "Ми намагаємося стати каталізаторами, щоб сприяти впровадженню Мінських угод, що допоможе відновленню суверенітету і територіальної цілісності України", - зазначив К.Волкер.

"Українська сторона наполягає, що має бути припинення вогню, відведення важких озброєнь, відновлення безпеки, і сьогодні ми можемо зробити відповідні кроки, зокрема й місцеві вибори, надати особливий статус східним територіям, і також надати обмежену амністію тим людям, які вчинили злочини під час конфлікту, але зробити це для того, щоб було примирення але цьому має передувати безпека", - наголосив він.

Російська сторона, за його словами, наполягає на спеціальному статусі Донбасу, виборах та амністії, що суперечить політичній стороні Мінських угод, і при цьому звинувачує Україну в продовженні конфлікту. "Це циркулярний аргумент, який не призводить ні до чого", - зазначив К.Волкер.

"Три роки існують Мінські угоди ... але нічого не працює. Концепція Росії - це лише захист моніторів ОБСЄ ... і жодного питання про важке озброєння", - додав спецпредставник США.

За його словами, американська сторона пропонує "більші загальні миротворчі сили", що відповідатимуть за безпеку в регіоні, а також здійснювати моніторинг і контроль за усім озброєнням у регіоні, а також контроль українською стороною усього українсько-російського кордону. "Це створить умови, коли інші аспекти Мінських угод вступлять у силу", - зазначив спецпредставник США.

Українська сторона, у свою чергу, за його словами, має більше непокоїтися про долю своїх громадян, які проживають на непідконтрольних територіях. "Дуже важливо пам'ятати, що люди на Донбасі є українськими громадянами ... Важливо, щоб Україна зробила все можливе, щоб ці люди знали, що про них турбуються", - сказав К.Волкер.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА