18:58 28.11.2017

У Міжпарламентській раді Україна-НАТО наполягають на повному виконанні Мінських угод шляхом посилення Нормандського формату

3 хв читати
У Міжпарламентській раді Україна-НАТО наполягають на повному виконанні Мінських угод шляхом посилення Нормандського формату

 Співголови Міжпарламентської ради Україна-НАТО закликають уряди держав-членів НАТО забезпечувати допомогу Україні в її прагненні до максимального зближення з Альянсом і вважають оптимальним рішенням для окупованої частини Донбасу повне виконання Мінських домовленостей за допомогою посилення Нормандського формату.

"Ми закликаємо уряди держав-членів забезпечувати допомогу Україні та нарощувати підтримку ними зусиль Києва, спрямованих на максимальне інституційне зближення з НАТО", - йдеться в заяві співголів Міжпарламентської ради Україна-НАТО першого віце-спікера Верховної Ради Ірини Геращенко та члена Парламентської асамблеї НАТО, канадського сенатора Рейнелл Андрейчук, яке поширила голова постійної делегації Верховної Ради в Парламентській асамблеї НАТО Ірина Фріз на сторінці у Facebook у вівторок увечері.

У заяві також пролунав заклик до органів влади України "повною мірою використовувати потенціал Річних національних програм та Комплексного пакета допомоги, підтримувати послідовність і темп реформ, зосередитися на втіленні в життя узгоджених пріоритетів". При цьому головним завданням зазначено посилення правової держави і боротьба з корупцією.

Підписанти заяви нагадали, що Верховна Рада внесла зміни до національного законодавство, згідно з яким набуття Україною членства в Організації Північноатлантичного договору визнано одним із головних пріоритетів її зовнішньої політики. "Це - мета, яку, відповідно до соціальних опитувань, підтримує значна більшість українського населення. Тепер політика України зосереджена на досягненні стандартів, необхідних для набуття членства в НАТО", - ззаначено в документі.

В рамках нинішньої зустрічі сторони підтвердили своє зобов'язання підтримувати євроатлантичну інтеграцію України за допомогою міжпарламентського співробітництва. При цьому Річні національні програми і Комплексний пакет допомоги не обмежуються сферою безпеки і оборони, а й охоплюють політичні, економічні та правові рамки, необхідні для того, щоб забезпечити незворотний і стабільний характер реформування українського сектора з оборони і безпеки. "У цьому контексті співпраця України - НАТО спрямована на підтримку реформаторських зусиль України, а також цілей Угоди про асоціацію між Україною та ЄС", - наголосили І.Геращенко і Р.Андрейчук.

"Сьогодні ми ще раз наголосили, що засуджуємо незаконну окупацію Криму Росією і пряму підтримку нею членів незаконних збройних формувань, що діють у регіоні, а також використання нею кібер- та інформаційної війни та інших дестабілізуючих дій. Ми наголошуємо на нашій твердій підтримці незалежності та територіальної цілісності України ", - йдеться в заяві.

При цьому кращим рішенням для окупованої частини Донбасу, як вказали підписанти заяви, залишається повне виконання Мінських домовленостей шляхом посилення Нормандського формату та інших механізмів. "Ми закликаємо негайно відновити припинення вогню, покласти край загрозам Моніторингової місії ОБСЄ, досягти якнайшвидшого прогресу у звільненні заручників і полонених, які незаконно утримуються в Росії та на окупованій території", - підсумовується в документі.

Як повідомлялося, засідання Міжпарламентської ради Україна-НАТО триває 28 листопада в Брюсселі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

До Дня Києва 42 тисячі киян, постраждалих внаслідок катастрофи на ЧАЕС, отримають матеріальну допомогу - Кличко

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА