07:48 30.11.2017

Збільшення витрат на безпеку може спровокувати гонку озброєнь, попереджають в НАТО

2 хв читати
Збільшення витрат на безпеку може спровокувати гонку озброєнь, попереджають в НАТО

У НАТО зазначають значне збільшення ризику виникнення великого міждержавного конфлікту, заявив верховний головнокомандувач об'єднаних збройних сил НАТО з питань трансформації Денис Мерсьє, повідомляє "Голос Америки".
"Ми бачимо значне збільшення ризику виникнення великого міждержавного конфлікту", - заявив Д.Мерсье в інтерв'ю Reuters за лаштунками Берлінської конференції з питань безпеки.
У доповіді НАТО, яка видається кожні чотири роки, названі 20 глобальних тенденцій, які можуть вплинути на Північноатлантичний Альянс до кінця 2035 року, починаючи від штучного інтелекту і прискорення розвитку технологій і закінчуючи змінами клімату і зростаючої нерівності.
Згідно з доповіддю НАТО, зростаюча військова міць Китаю і Росії буде створювати виклики для Євроатлантичного альянсу в найближчі роки, а заходи НАТО щодо посилення своїх можливостей можуть призвести до нової гонки озброєнь.
У доповіді вказується, що витрати на оборону почали рости після анексії Росією українського Криму в 2014 році, а прогнози передбачають подальше їх збільшення до 2045 року. Автори документа попереджають, що збільшення витрат "може створити дилему безпеки і спровокувати гонку озброєнь, як це було під час "холодної війни".
Окрім того, легкий доступ до технологій і глобальний характер кіберпростору полегшить розширення терористичних мереж, погрожуючи існуючої майже монополії, яку державні суб'єкти мають в області високотехнологічної зброї, зазначають в НАТО.
Екологічні фактори також будуть відігравати велику роль, від більш високих темпів стихійних лих до посилення відкриття Арктики, йдеться в доповіді, а також зростання глобального боргу і зменшення довіри до фінансових установ.
"Конкуруючі бюджетні пріоритети і фіскальні обмеження в державах-членах НАТО можуть перешкоджати їх здатності задовольнити вимоги Альянсу в майбутньому", - йдеться в доповіді.
Команда Д.Мерсье навесні оприлюднить додаткову доповідь, в якій буде міститися інформація про те, що НАТО повинно зробити, щоб реагувати на ці тенденції.
"Глобальне усвідомлення є більш необхідним, ніж раніше. Ми повинні бути готові до будь-якого сценарію", - сказав він, зазначаючи, що глобалізація означає, що Альянс повинен зважити чинники за межами свого регіону, включаючи військову експансію Китаю і Індії.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА