07:17 14.12.2017

Саміт ЄС розгляне оборонні питання, міграцію і Brexit та заслухає обгрунтування продовження санкцій проти Росії

5 хв читати
Саміт ЄС розгляне оборонні питання, міграцію і Brexit та заслухає обгрунтування продовження санкцій проти Росії

Високопоставлений чиновник Євросоюзу, який представляв на умовах анонімності порядок денний саміту ЄС 14-15 грудня в Брюсселі, повідомив як про вирішене питання про майбутнє  продовження економічних санкцій щодо Росії, про які йтиметься на цій зустрічі в верхах в зв'язку зі станом мінських угод .

"Під час вечері (в четвер, 14 грудня - ІФ) пані (канцлер ФРН Ангела - ІФ) Меркель і пан (президент Франції Емманюель Макрон - ІФ) повернуться до питання реалізації мінського процесу, а отже і до питання продовження, звичайно вже на технічному рівні, санкцій ", - сказав співрозмовник журналістам у вівторок.

Він зазначив при цьому, що стало свого роду традицією, коли в зв'язку з самітом одна або кілька держав-членів вимагають попередньої оцінки стану мінських домовленостей, "виходячи з принципу, що відновлення санкцій вимагає політичного консенсусу до прийняття технічного рішення".

"Очікується, що незабаром після саміту відбудеться офіційне рішення щодо продовження економічних санкцій щодо Росії", - сказано і в матеріалах до Європейської Ради, поширених в Брюсселі.

Джерело в Раді ЄС пояснило "Інтерфаксу", що продовження обмежувальних заходів передбачається на шість місяців, і воно включатиме існуючі сьогодні секторальні санкції без доповнень.

У своєму листі-запрошенні на саміт глав держав і урядів країн ЄС голова Євроради Дональд Туск також вказав, що А.Меркель і Е.Макрон повідомлять про хід виконання мінських угод "з метою відновлення економічних санкцій щодо Росії".

У четвер засідання почнуться у другій половині дня з обміну думками членів Європейської Ради спочатку з головою Європейського парламенту Антоніо Таяні, а потім з генеральним секретарем НАТО Йенсом Столтенбергом.

Далі глави держав і урядів країн ЄС повинні будуть схвалити висновки щодо Постійного структурованого співробітництва (PESCO). За словами функціонера ЄС, PESCO важливо особливо з трьох причин: воно показує, що Європа може виконувати завдання в таких чутливих областях, як безпека і оборона; це є геополітичним сигналом, що європейці здатні нести відповідальність також у військовій галузі; і це показує, що об'єднана Європа "може йти вперед на різних швидкостях, залишаючись при цьому в інклюзивну контексті".

Окрім того, Єврорада ознайомиться з прогресом в інших сферах безпеки і оборони, зокрема, у співпраці ЄС і НАТО.

Потім європейські лідери повинні прийняти укладення з соціальних, освітніх аспектів і питань культури. Цей документ, уточнив європейський чиновник, буде спиратися на роботу, виконану на позачерговому саміті ЄС в Гетеборзі в жовтні.

Під час робочої вечері, крім мінських угод і антиросійських санкцій, буде обговорюватися міграція. Предметом цих дебатів стане розіслана європейським лідерам Д. Туском разом з листом-запрошенням записка, яку глава Євроради закликав обговорити "відкрито і відверто".

"Я думаю, що важливо поглянути на те, що було зроблено і що не зроблено за останні два роки, і отримати необхідні уроки. Ця дискусія стане основою для подальшої роботи в першій половині 2018 року", - зазначив у своєму листі Д.Туск.

У записці йдеться, що рішення про обов'язкові квоти для країн ЄС щодо розселення біженців внесло розкол в ряди членів союзу, і "в цьому сенсі воно виявилося неефективним".

Співрозмовник ЗМІ уточнив, що ніяких висновків з обов'язковими квотами на саміті не передбачається, поки очікуються тільки дебати. Але, що стосується позиції Д.Туска, глава Євроради "вважає, що важко уявити, як можна прийти до консенсусу щодо обов'язкових квот".

Напередодні саміту це викликало досить гарячу реакцію Європейської комісії, яка відповідає за цю роботу. Цю тезу критикували член ЄК з міграції Дімітріс Аврамопулос і перший заступник голови Єврокомісії Франс Тіммерманс.

"Єврокомісія повністю не згодна з ідеєю, з якої випливає, що система надзвичайного розселення засвідчила свою неефективність. Близько 32 тис. осіб були розселені, і це 90% тих, що підлягають переселенню", - заявив в середу в Брюсселі журналістам офіційний представник ЄК Маргарітіс Схінас.

Також під час вечері, з ініціативи бельгійського прем'єр-міністра Шарля Мішеля, відбудеться обмін думками щодо заяви президента США Дональда Трампа по Єрусалиму.

"І це буде завершенням офіційної частини саміту", - заявив високопоставлений функціонер ЄС.

На другий день зустрічі в п'ятницю, 15 грудня, повідомив він, засідання пройдуть в неформальних форматах "інклюзивного саміту зони євро" і наради по Brexit - те й інше в складі 27 членів ЄС без Великобританії.

На саміт єврозони запрошені президент Європейського центрального банку Маріо Драгі і голова Єврогрупи Йерун Дейсселблум. Пріоритетом цієї частини зустрічі в верхах, пояснив чиновник ЄС, має стати завершення роботи з Європейського банківського союзу, зокрема, впровадження системи гарантії вкладів.

"Найвагомішим" досьє високопоставлений представник ЄС назвав завершальний саміт пункт про Brexit. "Виходячи з прориву, досягнутого (на переговорах - ІФ) на минулому тижні, голова Туск передбачає, що Європейська Рада може прийняти рішення про те, що на першій фазі був реалізований достатній прогрес по Ірландії, фінансовим питанням та експатріантам. Тобто можуть бути прийняті керівні вказівки по другій фазі з акцентом на перехідний період, але також маючи на увазі рамки майбутніх відносин", - сказало джерело.

За його словами, якщо все буде складатися належним чином, то керівні вказівки повинні будуть бути перетворені в мандат на переговори по другій фазі. Пропозиції з цих вказівок будуть представлені Єврокомісією 20 грудня. У свою чергу, Рада ЄС має затвердити мандат, і друга фаза зможе початися з січня.

"Що стосується рамок наших майбутніх відносин, окрім усього, що вже підготовлено в ЄС, ми очікуємо більше деталей від наших британських партнерів, щоб знати їх кінцеві цілі", - додав чиновник, уточнивши, що це хотілося б прояснити до березневого саміту 2017 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

До Дня Києва 42 тисячі киян, постраждалих внаслідок катастрофи на ЧАЕС, отримають матеріальну допомогу - Кличко

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА