15:37 14.12.2017

Влада не повинна сприймати державу як приватне підприємство, а революції не повинні бути руйнівними - група "1 грудня"

3 хв читати
Влада не повинна сприймати державу як приватне підприємство, а революції не повинні бути руйнівними - група "1 грудня"

Представники ініціативної групи "1 грудня" звернулися до політиків з вимогою припинити "війну всіх проти всіх", щоб не повторювати сумного досвіду історичних поразок українських еліт.

"Ми не можемо змусити українських політиків слухатися нас, ми лише можемо нагадувати про сумний досвід історичних поразок українських еліт. Коли спільний човен перевертається - провина за це лягає на всіх. Загроза втрати державності дає право звернутися до всіх із закликом зупинитися і зробити крок назад", - ідеться у зверненні, яке зачитав професор Національного університету "Києво-Могилянська академія" Володимир Панченко на прес-конференції в четвер.

Автори звернення зазначають, що цивілізований світ "живе не викручуванням рук", а форматом компромісу, коли в результаті складних домовленостей всі учасники потроху незадоволені, але справа рухається вперед.

"Українська влада, насамперед президент і його оточення, мають усвідомити, що сучасна держава - це не приватне підприємство, власник якого ставить начальниками підрозділів відданих йому особисто людей. Така концепція влади є хибною, загроза від її продовження стала очевидною. Прагнучи "безальтернативності" майбутніх виборів, президент сам руйнує свої шанси. Якщо глава держави хоче надзвичайних одноосібних повноважень, він має просити про це народ, а не імітувати демократичні процедури", - зазначається у зверненні.

При цьому підписанти наголошують, що творці так званого міхомайдану - безстрокової акції прибічників колишнього президента Грузії, лідера партії "Рух нових сил" Міхеіла Саакашвілі біля будівлі Верховної Ради - у свою чергу, мають усвідомити, що "останні українські революції стали благословенними, бо були оздоровчими, а не руйнуючими".

"У демократичній державі громадянська незгода й тиск на її керівництво, яке вчасно не справляється з потрібними реформами, є важливими й допустимими, але наміри скинути це керівництво, коли безжалісний російський сусід готовий допомогти "братньому народу відновити конституційний лад", є безвідповідальними. Ще однієї Революції троянд не буде, водночас цілком імовірними є "Контрреволюція червоної крові" та реставрація авторитарного режиму", - вважають у групі "1 грудня".

Автори звернення також закликають борців із корупцією спрямувати свою енергію в правове русло. "Перші реальні спроби зачепити спрута вітчизняної корупції викликали його божевільні конвульсії. Цього слід було очікувати. Але корупційна мафія всіляко дискредитуватиме боротьбу проти неї. Не можна перемогти корупцію осліпленою боротьбою без правил, з порушенням законодавства, моралі та здорового глузду", - наголошується у зверненні.

Також група "1 грудня" закликає українську молодь солідарно взятися за руки та стати "критичною масою" суспільної трансформації, включити свій "креативний інтелект" і почати "розчищати все навколо від скверни".

В.Панченко вважає, що нинішній президент повторює помилки попереднього, зокрема вдаючи, що в країні нічого не відбувається. "Можливо, йому потрібно звернутися до народу, пояснити те, що відбувається, і чітко розповісти, як він має намір боротися з корупцією в країні", - зазначив він.

Директор Харківської правозахисної групи Євген Захаров закликав усіх діяти в рамках права та спиратися на нього. "Опора на право, цінності, правила й повагу одне до одного, які є абсолютно необхідними для того, щоб наша держава ставала сильнішою", - сказав він.

Діяч українського єврейського руху Йосиф Зісельс наголосив на важливості відповідальності суспільства. "Оскільки ми частково маємо євразійський менталітет, то ми все скидаємо на владу. За державу мають відповідати всі її громадяни. В Західній цивілізації кожен відповідає за свою сім'ю, за своє місто і за свою державу", - зазначив він.

Ініціативну групу "1 грудня" було створено у 20-ту річницю референдуму про незалежність України, вона має на меті поширювати моральні цінності та сприяти встановленню в країні нових правил. Сьогодні до неї входять: В'ячеслав Брюховецький, Іван Дзюба, Євген Захаров, Йосиф Зісельс, Мирослав Маринович, Володимир Панченко, Мирослав Попович, Всеволод Речицький, Вадим Скуратівський, Юрій Щербак, Ігор Юхновський, Ярослав Яцків.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА