10:33 20.12.2017

Парубій: Рада 16 січня розпочне пленарний тиждень з ухвалення закону щодо забезпечення суверенітету на Донбасі

3 хв читати
Парубій: Рада 16 січня розпочне пленарний тиждень з ухвалення закону щодо забезпечення суверенітету на Донбасі

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій висловив сподівання, що народні депутати розпочнуть перший пленарний тиждень у новому році з ухвалення закону про забезпечення державного суверенітету на окупованій території Донбасу.

"Я хочу нагадати, що сесія наша триватиме ще в січні. І я впевнений, що для всіх нас ухвалення закону, що визначає Росію оккупантом, є принциповим і важливим ... Я сподіваюся і переконаний, що ми наступний пленарний тиждень - це буде, якщо я не помиляюся, 16 січня - розпочнемо з розгляду закону про деокупацію, про визначення Росії агресором", - сказав А.Парубій на пленарному засіданні Ради в середу.

Перед цим перший віце-спікер Верховної Ради, представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи Ірина Геращенко, виступаючи з трибуни Верховної Ради, зазначила, що процес обміну заручниками з ОРДЛО може бути зірваний.

"Чи є у нас шанс, що це буде зірвано? Шанс дуже великий, я хочу вам чесно про це сказати. Ми думали, що все станеться набагато швидше, ніж Новий рік, ніж Різдво, і все для цього зробили. Може бути таке, що інша сторона у всіх гріхах звинуватить Україну. так само, як з СЦКК, коли стало очевидно, що Російська Федерація виводить своїх кадрових військових з СЦКК для того, щоб там загострити ситуацію, щоб підштовхувати Київ із так званими республіками, хоча це ніякі не республіки", - сказала вона.

Тому І.Геращенко звернулася до колег із парламенту з проханням врахувати це при розгляді закону щодо Донбасу, що мають ухвалити до кінця сесії. Вона наголосила, що основні сьогоднішні завдання - це звільнення заручників до Новорічних та Різдвяних свят, а потім - ухвалення принципового для України закону про відновлення державного суверенітету на Донбасі.

"Ми готові до того, щоб передати 306 затриманих (українською стороною - ІФ), щоб звільнити наших 74 героїв на окупованій території", - розповіла Геращенко.

Вона також зазначила, що серед 74-х, яких можуть обміняти, 10 жінок.

За її словами, на сьогоднішній день українській стороні вдалося з'ясувати місце перебування 96 громадян України, які перебувають у заручниках на окупованій території.

Пізніше І.Геращенко висловила переконання, що закон про деокупації Донбасу буде ухвалений у перший сесійний тиждень 2018 року, при цьому зазначила, що закон буде поставлений на розгляд в сесійній залі Верховної Ради в другому читанні "тоді, коли це буде тактично вигідно Україні".

"Впевнена, закон буде ухвалений у перший сесійний тиждень січня. ВР визнає РФ країною-агресором достатньою кількістю голосів, у мене немає в цьому жодного сумніву", - написала вона на своїй сторінці в соцмережі Facebook.

При цьому І.Геращенко подякувала колегам з усіх парламентських фракцій "за розуміння".

Як повідомлялося, 6 жовтня народні депутати прийняли цей законопроект в першому читанні. 17 листопада комітет Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони завершив роботу над підготовкою до другого читання законопроекту і рекомендував парламенту прийняти документ в цілому.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА