11:47 20.12.2017

Раді доведеться розглянути законопроект про право висловлювати недовіру керівництву антикорупційних органів, якщо не вирішиться ситуація з аудитором НАБУ

2 хв читати
Раді доведеться розглянути законопроект про право висловлювати недовіру керівництву антикорупційних органів, якщо не вирішиться ситуація з аудитором НАБУ

Скандальний законопроект, що посилює повноваження парламенту щодо звільнення директора Національного антикорупційного бюро України (НАБУ), можуть розглянути народні депутати, якщо не вдасться протягом тривалого часу призначити аудитора НАБУ, вважають у фракції "Блок Петра Порошенка".

"Якщо історія з аудитором триватиме ще якийсь час, безумовно, потрібно буде шукати шляхи, яким чином (здійснювати контроль діяльності НАБУ - ІФ)" - сказав заступник глави фракції "Блок Петра Порошенка" Олексій Гончаренко журналістам у кулуарах парламенту в середу .

Він зазначив, що особисто не готовий голосувати за законопроект (№7362), що розширює повноваження Верховної Ради щодо звільнення керівників антикорупційних органів.

"Я вважаю цей шлях якимось крайнім шляхом. Тобто, якщо ми вже не знайдемо жодного іншого способу парламентського контролю за діяльністю НАБУ, тоді можна розглядати це питання", - заявив народний депутат.

Водночас він висловив припущення, що якщо надавати право парламенту висловлювати недовіру директору НАБУ, наслідком чого є його відставка, то за таке рішення доцільно закріпити голосування не більшістю від конституційного складу парламенту (226 голосів), а, наприклад, 250 або 300 голосами .

Як повідомлялося, 6 грудня керівники фракцій БПП і "Народний фронт" Артур Герасимов і Максим Бурбак внесли до Верховної Ради проект закону, що передбачає наділення парламенту повноваженнями висловлювати недовіру і, як наслідок, відправляти у відставку керівників низки новостворених антикорупційних органів.

"Верховна Рада може висловити недовіру директору Державного бюро розслідувань, заступнику генерального прокурора - керівнику Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, директору Національного антикорупційного бюро України, члену Національної агенції з питань запобігання корупції, що за собою відставку з посади", - йдеться в тексті законопроекту.

За задумом лідерів фракцій, питання про висловлення недовіри керівникам перерахованих органів може бути внесено на розгляд Верховної Ради України Президентом України, Кабінетом Міністрів України та за пропозицією не менш як третини народних депутатів від конституційного складу Верховної Ради. Для висловлення недовіри достатньо голосів простої більшості народних депутатів - 226 голосів "за".

Зараз закон про НАБУ передбачає, що повноваження директора Бюро припиняються в зв'язку з завершенням терміну повноважень або смертю. Згідно з чинною редакцією закону про НАБУ, Верховна Рада може звільнити директора за підсумками аудиту діяльності Бюро, в разі припинення українського громадянства, отримання іноземного, сумісництва, несвоєчасного подання декларації, вироку суду. Автори законодавчої ініціативи пропонують включити до цього переліку і висловлення йому недовіри парламенту.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

ВАКС ухвалив вирок колишньому нардепу Пацкану та звільнив від покарання у зв'язку із закінченням строку давності

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА