19:49 20.12.2017

Редакція законопроекту щодо Донбасу до другого читання суттєво відрізняється від внесеної президентом

3 хв читати
Редакція законопроекту щодо Донбасу до другого читання суттєво відрізняється від внесеної президентом

Головне юридичне управління Верховної Ради висловило низку зауважень до редакції другого читання законопроекту №7163 про забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованій території Донбасу.

"Перш за все, слід звернути увагу на те, що після врахування поправок, внесених при підготовці законопроекту до другого читання, суттєво змінена його концепція порівняно з тією, що була внесена президентом України і прийнята Верховною Радою України за основу (щодо внесення змін до інші закони України)", - йдеться у висновках, опублікованих на сайті Верховної Ради.

Окрім того, наголошується, що не враховано вимоги регламенту, згідно з якими пропозиції і поправки до другого читання можуть вноситися лише до того тексту законопроекту, який прийнятий парламентом за основу.

У своїх висновках юридичне управління вказує на те, що преамбула щодо згадки Криму не відповідає назві і предмету регулювання даного законопроекту, який стосується особливостей державної політики щодо забезпечення суверенітету України тільки на тимчасово окупованих територіях в Донецькій і Луганській областях. "Тому зазначені положення законопроекту слід узгодити між собою", - сказано в документі.

У статті першій законопроекту передбачено, що тимчасово окупованими територіями на день прийняття цього закону визнаються частини території України, в межах яких збройні формування РФ і окупаційні адміністрації РФ "встановили і здійснюють загальний ефективний контроль".

Юруправління вказує на те, що проект закону не містить положень щодо кола суб'єктів, які повинні встановити юридичний факт здійснення такого "контролю" над тимчасово окупованими територіями, порядку та критеріїв визначення того, чи є такий контроль "загальним ефективним".

Крім того, зауваження стосуються і положення ст.7 законопроекту про те, що факт остаточного виведення і повної відсутності всіх збройних формувань РФ в Донецькій і Луганській областях встановлюється міністрами оборони і внутрішніх справ, які подають подання президенту, який на цій підставі приймає відповідне рішення.

У висновках зазначається, що проект закону не передбачає порядку остаточного виведення всіх збройних формувань РФ, порядку встановлення їх відсутності, як і те, звідки вони повинні бути виведені.

Юруправління також звертає увагу на те, що повноваження президента України визначене виключно Конституцією України, і там не сказано про вищевказаному рішенні.

Як повідомлялося, 6 жовтня народні депутати прийняли цей законопроект в першому читанні. 17 листопада комітет Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони завершив роботу над підготовкою до другого читання законопроекту і рекомендував парламенту прийняти документ в цілому.

Профільний комітет з питань національної безпеки і оборони підготував ініціативу до другого читання на підставі поправок народних депутатів.

Представники фракції "Народний фронт" наполягають на розгляді документа в другому читанні та прийняття її в цілому.

У "Блоці Петра Порошенка" заявляють про те, що текст до другого читання не відповідає стратегії президента України по деокупацію Донбасу, він потребує додаткових консультацій. Крім того, представники цієї фракції вважають, що передчасне ухвалення законопроекту може поставити під загрозу продовження санкцій проти РФ і звільнення заручників.

Разом з тим голова Верховної Ради України Андрій Парубій висловив надію, що народні депутати почнуть перший пленарний тиждень у новому році з ухвалення закону про забезпечення державного суверенітету на окупованій території Донбасу.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА