19:30 04.01.2018

Геращенко: Польща прийняла менше сотні біженців з України, і прирівнювати до них українців, які працюють на польську економіку, - нонсенс

3 хв читати

Статус біженця в Польщі останнім часом отримали 88 громадян України, а десятки тисяч українців, які працюють у цій країні та зміцнюють її економіку, заслуговують на подяку польської влади, а не прирівнювання до біженців, переконана перший віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко.

"Щодо заяв польських посадовців про сотні тисяч українських біженців. Офіційні особи мають озвучувати офіційні цифри, які свідчать, що за останній час статус біженців у Польщі отримали близько 80 українців. Саме стільки в Польщі біженців", - написала І.Геращенко на своїй сторінці у Facebook у четвер, коментуючи нещодавню заяву прем'єра Польщі Матеуша Моравецького, який пояснював відмову Варшави приймати мігрантів з Африки та Близького Сходу тим, що країна нібито прийняла "як мінімум кілька десятків або, можливо, сотень тисяч біженців з України".

У свою чергу міністр закордонних справ України Павло Клімкін, посилаючись на офіційну інформацію Управління з питань іноземців Польщі, зазначив, що за два роки статус біженця в Польщі отримали 88 українців.

При цьому український політик наголосила, що трудові мігранти з України, які працюють у Польщі, - це "інше питання".

"Правда в тому, що десятки тисяч українців в часи економічної кризи, спровокованої, зокрема, й війною, працюють у сусідніх країнах, у тому числі в Польщі, посилюючи її економіку, вкладаючи свої руки, розум, сили, українську працелюбність і щирість у формування польського ВВП. Мені здається, було б чесно з боку польських можновладців дякувати за це українцям - працелюбним і сильним, бажаним у багатьох сферах, особливо робітничих професій у Польщі. Й говорити про них як про біженців - це нонсенс", - висловила переконання І.Геращенко.

Водночас вона зазначила, що українські трудові мігранти, змушені виїхати на заробітки за кордон, - "це наш біль, і влада справді повинна докласти всіх зусиль для розвитку й відновлення економіки, аби люди поверталися й працювали на рідній землі. Над цим маємо працювати у 2018-му".

Як повідомлялося, 31 грудня 2017 року посольство України в Польщі оприлюднило офіційну інформацію Управління з питань іноземців Польщі, згідно з якою протягом січня-жовтня 2017 року до управління звернулися 625 громадян України з проханням надати їм міжнародний захист. У 2016 році таких звернень було 1306, що свідчить про зменшення цієї категорії осіб майже вдвічі.

Протягом 10 місяців 2017 року компетентні органи Польщі надали статус біженця 56 громадянам України (у 2016 році – 32) і прийняли 175 рішень про надання українцям статусу особи, яка потребує додаткового захисту (в 2016 році було 64 такі рішення).

При цьому станом на 1 липня 2017 р. дозволи на проживання в Польщі мали понад 128 тис. громадян України (з них 79 осіб мали статус біженця).

Упродовж першого півріччя 2017 р. громадянам України видали понад 92 тис. дозволів на роботу різних типів. Для порівняння, протягом 2016 року українці отримали близько 103 тис. дозволів на роботу, а за перше півріччя 2016 р. - понад 42 тис. дозволів, що свідчить про зростання зазначеного показника поточного року майже вдвічі.

Водночас дипломатичні/консульські установи Республіки Польща за 9 місяців 2017 р. оформили понад 988 тис. віз (національні та шенгенські). Порівняно з аналогічним періодом 2016 р. кількість виданих віз залишилася практично незмінною, проте кількість виданих національних віз типу Д (працевлаштування, навчання, возз'єднання з сім'єю) в 2017 році збільшилася в 1,5 разу.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

До Дня Києва 42 тисячі киян, постраждалих внаслідок катастрофи на ЧАЕС, отримають матеріальну допомогу - Кличко

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА