14:50 11.01.2018

У Румунії, як і раніше, вважають, що мовна стаття закону "Про освіту" негативно впливає на права меншин в Україні

2 хв читати
У Румунії, як і раніше, вважають, що мовна стаття закону "Про освіту" негативно впливає на права меншин в Україні

Румунська влада наполягає на тому, що мовна стаття українського закону "Про освіту" має негативний вплив на національні меншини, які проживають у країні, повідомив міністр закордонних справ Румунії Теодор Мелешкану.

"Румунія і надалі дотримується точки зору, що стаття 7 нового закону "Про освіту" має негативний вплив на етнічні меншини", - сказав він на спільній на прес-конференції з міністром закордонних справ України Павлом Клімкіним у четвер у Чернівцях.

За словами Т.Мелешкану, Румунія вважає необхідним проведення консультацій із представниками місцевих громад щодо процесів, які стосуються їхніх прав.

"Румунська сторона вважає за необхідне, щоб усі ті пропозиції, які лунали з боку Румунії, знайшли своє відображення в додаткових документах, які могли б бути введені в українське законодавство", - додав він.

Як повідомлялося, 28 вересня набув чинності закон України "Про освіту", який, зокрема, визначає, що мовою освітнього процесу в навчальних закладах є державна мова, але, відповідно до освітньої програми, можуть викладатися одна або кілька дисциплін двома й більше мовами - державною, англійською, іншими офіційними мовами Європейського Союзу. Особам, які належать до національних меншин, гарантується право на навчання рідною мовою поряд з українською мовою в окремих класах (групах) комунальних закладів дошкільної та початкової освіти.

Міністерство закордонних справ Угорщини 26 вересня заявило про намір країни блокувати зближення України та ЄС через закон про освіту. МЗС України направило закон на експертизу до Венеціанської комісії.

8 грудня Міністерство освіти і науки України повідомило, що Венеціанська комісія не підтримала звинувачення Угорщини у звуженні прав національних меншин у статті про мову навчання в законі України "Про освіту". 11 грудня в Міносвіти України заявили, що вдячні Венеціанській комісії за роботу з надання висновків щодо відповідності мовної статті українського закону "Про освіту", готові імплементувати її рекомендації та вже розробили три моделі імплементації цієї статті в законі "Про загальну середню освіту".

13 грудня того ж року Л.Гриневич спрогнозувала, що проект закону про повну загальну середню освіту з уточненням про застосування мов в освіті відповідно до висновків Венеціанської комісії буде внесено до Верховної Ради навесні 2018 року. "Наразі за цими висновками ми маємо сформулювати моделі освіти для національних меншин у законі про загальну середню освіту, тобто ми не вноситимемо жодних змін до ст. 7 (про мову навчання - ІФ) закону "Про освіту", - сказала вони журналістам.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА