16:32 12.01.2018

Гройсман пропонує Путіну разом із флотом повернути Україні Крим

3 хв читати
Гройсман пропонує Путіну разом із флотом повернути Україні Крим

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман, коментуючи заяви президента РФ Володимира Путіна про можливе повернення Україні військової техніки, що залишилася в окупованому Криму, запропонував разом із флотом повернути Україні і сам півострів.

"Зустрічна пропозиція президентові РФ - пропоную разом із флотом повернути Крим. Готові прийняти найближчим часом", - сказав В.Гройсман на брифінгу на КПВВ "Гнутове" в Донецькій області в п'ятницю.

Як повідомлялося, 11 січня президент РФ В.Путин заявив, що Росія готова передати українській стороні її бойову техніку, що залишилася в Криму. Водночас він зазначив, що українська військова техніка "перебуває в жалюгідному стані". "Але це вже не наша справа. Вона в такому практично й була - за ці роки ніким, звісно, не обслуговувалася", - сказав В.Путін.

За його словами, йдеться про десятки бойових кораблів, десятки літаків.

"Що стосується кораблів, то, думаю, буде краще, якщо українські військовослужбовці просто приїдуть і їх заберуть. Ми готові допомогти їм здійснити транспортування до Одеси", - сказав В.Путін.

Коментуючи цю заяву В.Путіна, командувач Військово-Морських сил Збройних сил України Ігор Воронченко заявив, що українська військова техніка, яка залишилася в Криму після анексії його Росією, справна, а рішення щодо пропозиції президента РФ про її повернення ухвалюватиме керівництво України. За даними І.Воронченка, на момент анексії в Криму було вісім бойових кораблів, із них не на ходу був лише ВДК "Ольшанський", а корвет "Луцьк" був на ремонті. Говорячи про берегові частини, він сказав: "Там залишилося техніки на два батальйони БМП, і два батальйони БТР... було сім дивізіонів артилерії та чотири мінометні батареї".

Станом на травень 2014 року з Криму було вивезено українську військову техніку, зброю та військове майно на суму понад $1 млрд (більше ніж 2 тис. одиниць). Зокрема, авіаційної техніки - 75 одиниць, кораблів - 32 одиниці, автомобільної техніки - 1341 одиницю, ракетно-артилерійського озброєння - 120 одиниць, бронетехніки - 121 одиницю, техніки зв'язку - 201 одиниця, техніки оперативного забезпечення - 302 одиниці, техніки тилу - 400 одиниць.

На початку липня 2014 року МЗС РФ повідомило про призупинення передачі Україні озброєння, техніки та матеріальних засобів ЗСУ, що розташовані на території Криму.

Того ж місяця командувач Чорноморського флоту РФ Олександр Вітко заявив, що Росії не потрібна військова техніка України, що залишилася в Криму, але передавати її, доки тривають бойові дії на сході країни, РФ не буде. "Нам ця техніка не потрібна, вона морально застаріла. Але ми призупинили передачу цієї техніки Україні, оскільки, на жаль, вона використовується у бойових діях проти власного народу. Оскільки вона не зовсім досконала, це призводить до численних жертв", - заявив тоді О.Вітко.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Єврейська конфедерація України закликала Верховну Раду визнати ХАМАС терористичною організацією

Звання "Почесний громадянин Києва" присвоєно Валерію Залужному та Ліні Костенко - Кличко

Порошенко в Берліні представив план спільної перемоги над агресором і застеріг союзників – Путін не планує зупинятись в Україні

Стефанчук підписав розпорядження про допуск журналістів до Ради під час воєнного стану

Сі Цзіньпін підтримає мирну конференцію щодо України, якщо за її проведення виступатимуть і Москва, і Київ

Макрон закликав Нетаньягу домовитися з ХАМАС про перемир'я та звільнення заручників

Порошенко після служби в Михайлівському соборі привітав усіх із Великоднем

Сергія Тюріна призначено головою Хмельницької облдержадміністрації

Шмигаль обговорив із главою МЗС Великої Британії питання економічної та енергетичної підтримки

Україна не бачить загроз у зв'язку з майбутніми виборами до Європарламенту - Стефанішина

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА