21:04 12.01.2018

Трамп продовжив припинення санкцій проти Ірану в рамках ядерної угоди

3 хв читати
Трамп продовжив припинення санкцій проти Ірану в рамках ядерної угоди

Президент США Дональд Трамп продовжить на 120 днів дії режиму призупинення санкцій стосовно Ірану відповідно до укладеної в 2015 році угоди щодо ядерної програми Тегерана. Як писало в п'ятницю агентство Bloomberg, таке рішення було прийнято Трампом після консультацій з членами своєї команди, в тому числі з міністром оборони США Джеймсом Меттісом, держсекретарем Рексом Тіллерсоном і своїм радником з питань національної безпеки Гербертом МакМастером.

Як вказує Reuters з посиланням на представників Білого дому, рішення щодо призупинення санкцій глава американської адміністрації приймає в останній раз, розраховуючи посилити умови угоди 2015 року.

Про те, що Вашингтон прийме найближчим часом рішення про долю ядерної угоди з Іраном, стало відомо 6 січня, про що повідомив Тіллерсон в інтерв'ю агентству Associated Press (AP). Держсекретар США розповів тоді, що адміністрація збирається прийняти спеціальний закон, який внесе зміни в СВПД (Спільний всеосяжний план дій щодо ядерної програми Ірану) або буде прийнято рішення про вихід з угоди.

Угоду про СВПД було підписано США, Китаєм, Іраном, Францією, Великобританією, Росією і Німеччиною. Тегеран погодився допустити міжнародних експертів на свої ядерні об'єкти, позбутися запасів середньозбагаченого урану, скоротити запаси низькозбагаченого на 98%, знизити число газових центрифуг для збагачення радіоактивної сировини, а також дотримуватися інших обмежень в галузі ядерної енергетики. Натомість Євросоюз і ООН зобов'язалися поступово знімати з Ірану міжнародні фінансово-економічні санкції, які вдарили по його нафтовому і банківському секторах.

За день до прийняття Вашингтоном остаточного рішення глава зовнішньополітичної служби Євросоюзу Федеріка Могеріні провела в Брюсселі консультації з міністром закордонних справ Ірану Мохаммад Джавадом Заріфі. В обговореннях можливого виходу США з СВПД і перспектив подальшої реалізації ядерного угоди також взяли участь міністри закордонних справ Франції, Німеччини та Великобританії. За підсумками зустрічі представники ЄС одноголосно підтвердили дотримання Тегераном умов СВПД і закликали США зберегти угоду, вказавши на те, що Тегеран має право користуватися перевагами передбаченого угодою зняття санкцій. Міністр закордонних справ Франції Жан-Ів Ле Дріан назвав СВПД життєво важливою угодою, якій немає альтернативи, а його британський колега Борис Джонсон зазначив, що з СВПД світ став безпечнішим. Сам Заріф підкреслив, що виконання домовленостей з Іраном залежить від повного їх дотримання з боку США.

СВПД був укладений за попереднього американського президента Барака Обами. Сам Трамп ще під час своєї передвиборної кампанії виступив як затятий критик "однієї з найгірших угод", за його словами, в якій брав участь Вашингтон - відповідальність за неї кандидат в президенти покладав на "короткозору" адміністрацію Обами. На думку Трампа, угода служить лише інтересам Ірану, який продовжує розвивати свою ядерну програму під прикриттям СВПД, уникаючи міжнародних санкцій.

Трамп уже тричі звітував перед конгресом США про справи СВПД - американське законодавство вимагає від президента кожні 90 днів підтверджувати виконання Тегераном зобов'язань з ядерної угоді. У квітні і липні він підтвердив дотримання Іраном домовленостей, проте 13 жовтня відмовився зробити це і оприлюднив нову стратегію протидії Ірану. Трамп вказав тоді, що Тегеран не виконав умови угоди щодо центрифуг і не дозволив провести повноцінні інспекції своїх ядерних об'єктів. Таким чином, поведінка ісламської республіки не відповідає "духу угоди", уклав Трамп.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

До Дня Києва 42 тисячі киян, постраждалих внаслідок катастрофи на ЧАЕС, отримають матеріальну допомогу - Кличко

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА