13:20 15.01.2018

Ухвалення законопроекту про відновлення суверенітету на Донбасі загрожує правам і свободам людини - Чаплига

2 хв читати
Ухвалення законопроекту про відновлення суверенітету на Донбасі загрожує правам і свободам людини - Чаплига

Законопроект про забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованій території Донбасу (№7163) у разі його прийняття створить ризики для прав і свобод людини, вважає представник уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Михайло Чаплига.

"Сьогодні є загроза, що в тому вигляді, в якому цей законопроект підготовлений до другого читання і може бути затверджений, справді становитиме певні ризики для прав і свобод людини", - сказав він на прес-конференції в понеділок у Києві.

Також М.Чаплига зазначив, що цей законопроект у деяких питаннях суперечить Конституції України. За його словами, поняття "воєнний стан", що існує в положеннях Конституції України, фактично заміщується поняттям "здійснення заходів щодо забезпечення національної безпеки та оборони, відсіч збройній російській агресії РФ у Донецькій і Луганській областях", що розмиває розуміння повноважень органів державної влади та створює ризики для прав людини.

"Коли впроваджується воєнний стан, тобто не лише право держави обмежувати, а й також чітко прописані обов'язки (зокрема щодо захисту населення - ІФ)", - уточнив М.Чаплига.

Крім того, за його словами, дух нинішнього проекту закону не відповідає тій ідеї, яку мав президент України Петро Порошенко, коли вносив його до парламенту.

"Я думаю, що якщо цей закон буде проголосований у тому вигляді, в якому він є, то в інтересах самого президента буде ветувати його і ще раз звернутися до парламенту з тим проектом закону, який був до першого читання. Тому що з тими правками, котрі вносилися для пошуку політичного компромісу, як мені здається, він абсолютно не відповідає тій ідеї, яку закладав президент", - зазначив представник омбудсмена.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА