13:25 18.01.2018

Закон щодо Донбасу дає президенту право задіяти ЗСУ без контролю ВР, - Найєм

3 хв читати
Закон щодо Донбасу дає президенту право задіяти ЗСУ без контролю ВР, - Найєм

Підтриманий Верховною Радою в четвер законопроект про забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях Донбасу надає учасникам протидії російській агресії необґрунтовано широкі та нечітко окреслені повноваження, а главі держави - право вирішувати питання про застосування військових формувань без парламентського контролю, заявив народний депутат Мустафа Найєм.

Як написав він на своїй сторінці в соцмережі Facebook у четвер, ці та низка інших положень схваленого закону "складно назвати позитивними".

"Безпрецедентні та неявно прописані повноваження для всіх осіб, залучених до здійснення заходів щодо гарантування національної безпеки та оборони, відсічі та стримування збройної агресії РФ у Донецькій і Луганській областях. Зокрема, вони отримують право застосовувати зброю та спеціальні засоби, затримувати й доставляти затриманих до органів Нацоліції, перевіряти документи у громадян і посадових осіб, а в разі відсутності документів - затримувати їх для встановлення особи; здійснювати особистий огляд, огляд речей, транспортних засобів; право тимчасово забороняти або обмежувати рух транспортних засобів і пішоходів на вулицях і дорогах; право входити в житлові та інші приміщення і використовувати транспортні засоби осіб тощо. Такі повноваження зрозумілі в разі війни і для конкретного кола осіб. Але в цьому випадку, повторюся, ці повноваження набувають чинності за дуже неточно розписаних умов і для дуже широкого кола осіб", - написав депутат.

За його словами, в законі також прямо зазначено, що парламент формально-юридично схвалює рішення президента про використання Збройних Сил України та інших військових формувань для стримування і відсічі російській збройній агресії в Донецькій і Луганській областях. "Фактично це означає, що законопроект надає президенту право одноосібно, без подальшого парламентського контролю вирішувати питання про застосування ЗСУ та інших військових формувань, що прямо суперечить п. 33 ст. 85 Конституції України", - зазначає М.Найєм.

Також частково суперечить положенням Конституції, за його словами, норма законопроекту, згідно з якою кордони й перелік тимчасово окупованих населених пунктів на Донбасі визначатиме президент за поданням Міноборони та на основі пропозицій Генштабу ЗСУ.

Крім того, на думку М.Найєма, теоретично суперечить Конституції норма, згідно з якою командування всіма силами й засобами всіх військових формувань, зокрема ЗСУ, МВС і Нацполіції, задіяних проти агресії РФ у Донецькій і Луганській областях, здійснюватиме командувач об'єднаних сил через Об'єднаний оперативний штаб ЗСУ, при цьому командувач об'єднаних сил та його повноваження визначатиме президент України. За словами М.Найєма, згідно зі ст. 106 Конституції, повноваження президента України може визначати лише сама Конституція України.

Депутат також зазначає, що в законопроекті щодо Донбасу не визначено дату початку окупації та не прописано умови заподіяння шкоди внаслідок окупації. За словами М.Найєма, відсутність точної дати початку окупації є "одним із найбільш спірних моментів" проголосованого законопроекту: "В документі є тільки відсильна норма до закону про Крим".

"Законопроект досить однозначно покладає всю відповідальність за моральну та матеріальну шкоду, завдану Україні РФ. Та погана новина в тому, що в законопроекті не зазначено ні період, ні умови заподіяння такої шкоди, ні територія, на якій це сталося", - наголошує депутат.

Він також зазначає, що порядок переміщення осіб і товарів на окуповані території і з них, відповідно до закону, встановлює Кабінет Міністрів, "але ці норми можуть бути повністю проігноровані командувачем об'єднаних сил". "На жаль, багато поправок, зокрема і моїх, які пропонували визначити бодай загальні рамки переміщення осіб і товарів, було відхилено", - зазначає М.Найєм.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА