14:46 18.01.2018

Норми закону щодо Донбасу дадуть змогу судити російських військових у Гаазькому трибуналі - І.Луценко

2 хв читати
Норми закону щодо Донбасу дадуть змогу судити російських військових у Гаазькому трибуналі - І.Луценко

Ухвалений Верховною Радою закон "Про особливості державної політики щодо забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях у Донецькій і Луганській областях" дасть можливість судити військових РФ у міжнародних судах, зокрема в Гаазькому трибуналі, наголошує представник президента в парламенті Ірина Луценко.

"У законі визначається поняття "російська окупаційна влада" та "російські окупаційні війська", що дасть можливість Україні в майбутніх судах проти РФ і, зокрема, в Гаазькому трибуналі, судити військових РФ", - написала І.Луценко на сторінці у Facebook.

Вона також зазначила, що закон фіксує право України на самооборону відповідно до ст. 51 Статуту ООН, що "дає нам можливість, захищаючи наш суверенітет і незалежність, використовувати не лише зброю українського виробництва, а й закуповувати в наших партнерів за кордоном".

Закон закріплює юридичну базу для збереження санкцій проти Росії як країни-агресора, протистоїть "повзучій анексії ОРДЛО", яку проводить Росія, пояснила інші норми документа І.Луценко.

Крім того, закон визначає статус ОРДЛО як тимчасово окупованої території, що передбачає всі наслідки відповідно до міжнародного права. "Ми визначаємо, що Росія несе повну відповідальність за порушення прав і свобод громадян, а також повну матеріальну відповідальність за знищення підприємств, руйнування інфраструктури, затоплені шахти та ін.", - додала представник президента в парламенті.

Серед важливих положень вона також назвала те, що закон гармонізує правове поле України з реальною ситуацією на Донбасі, зокрема, щодо застосування повною мірою армії. "Закон ставить крапку в дискусії про право використання Збройних Сил України та інших формувань для захисту нашої країни", - зазначила І.Луценко.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

До Дня Києва 42 тисячі киян, постраждалих внаслідок катастрофи на ЧАЕС, отримають матеріальну допомогу - Кличко

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА