21:03 18.01.2018

Представники України в ТКГ вважають, що наступне звільнення заручників має відбутися в найкоротші терміни

2 хв читати
Представники України в ТКГ вважають, що наступне звільнення заручників має відбутися в найкоротші терміни

Представники України в Тристоронній контактній групі щодо врегулювання ситуації на Донбасі (ТКГ) вважають, що наступний етап звільнення незаконно утримуваних українців має відбутися найближчим часом.

"Звільнення заручників є основним напрямом роботи гуманітарної підгрупи. Вважаємо, що наступне звільнення має відбутися у найстисліші терміни", - написала прес-секретар представника України в ТКГ, другого президента України Леоніда Кучми Дарка Оліфер у четвер увечері за підсумками засідання ТКГ у Мінську.

Вона додала, що українська сторона продовжить лобіювати ініціативу Міжнародного комітету Червоного Хреста щодо створення міжнародного механізму пошуку зниклих безвісти.

Як повідомлялося, 27 грудня 2017 року були звільнені 74 незаконно утримувані українці. Стороні ОРДЛО було передано 233 особи. Це найбільший обмін утримуваних осіб між сторонами з 2015 року.

10 січня 2018 року уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська повідомила, що українська сторона і представники окремих районів Донецької та Луганської областей (ОРДЛО) запланували на 18 січня зустріч для обміну списками утримуваних осіб із метою їх подальшого обміну. "Зараз проводиться дуже важлива і дуже потрібна робота, коли ми знову актуалізуємо списки - кожен у себе. Ми маємо зустрітися 18 січня й обмінятися актуальною інформацією та актуальними списками. Після цього розпочнуться переговори щодо наступного етапу (обміну - ІФ)", - сказала В.Лутковська.

Вона також уточнила, що Україна запитуватиме для обміну щонайменше 20 осіб, яких утримують на непідконтрольній території. "Україна спочатку розшукувала понад 94 особи. На жаль, були звільнені у рамках останньої процедури 74 людини. Відповідно, ще як мінімум 20 осіб перебувають на непідконтрольній території. І список тих, за кого ми боротимемося, напевно навіть буде більшим", - сказала вона.

11 січня спецпредставник з гуманітарних питань у рамках Тристоронньої контактної групи, лідер громадського руху "Український вибір - Право народу" Віктор Медведчук сказав: "На території України станом на 4 січня перебувають 83 людини, яких розшукують ОРДЛО і які підтверджені українською стороною. У свою чергу на території ОРДЛО підтверджені 29 осіб, розшукуваних нами".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Порошенко везе на фронт 2 тисячі денних та нічних FPV-дронів і "Мавіків"

Нетаньягу заявив, що намір Іспанії, Ірландії та Норвегії визнати Палестину надихне ворогів Ізраїлю

Бельгія, яка головує в Євросоюзі, має намір до кінця червня розпочати переговори про вступ Молдови та України до ЄС

Ізраїль відкликає своїх послів із Норвегії та Ірландії для термінових консультацій через рішення визнати Палестину державою

Геращенко має намір звернутися до Мецоли у зв'язку з проявом сексизму з боку спікера Ради

Участь Індії в Саміті миру може спонукати Китай також узяти в ньому участь - нардеп

Президент Румунії візьме участь у Саміті миру у Швейцарії - Зеленський

У ЄС погодили план із використання доходів від заморожених активів РФ для допомоги Україні

Німеччина може підтримати американський план допомоги Україні на $50 млрд - ЗМІ

Автор законопроєкту про демографічні податки його відкликає - нардеп Железняк

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА