12:28 22.01.2018

Порошенко заявив, що підпише ухвалений ВР закон щодо Донбасу

4 хв читати
Порошенко заявив, що підпише ухвалений ВР закон щодо Донбасу

Президент України Петро Порошенко обіцяє підписати закон "Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях" одразу ж після того, як документ надійде до нього з Верховної Ради.

"Я підпишу одразу ж, як надійде цей закон з українського парламенту", - заявив П.Порошенко на урочистому засіданні в понеділок у Києві з нагоди Дня соборності та 100-річчя проголошення незалежності Української Народної Республіки.

Глава держави наголосив: "Агресору не подобається, коли агресора називають агресором... окупантові неприємно, коли окупацію називають окупацією, на злочинці і шапка горить, він хоче уникнути міжнародної відповідальності за свої злочини, і рефлексія Москви зайвий раз підтверджує, що ми ухвалили правильний закон".

П.Порошенко назвав головною цінністю ухваленого закону те, що "це, по суті, технологія повернення окупованих територій під державний суверенітет України".

"І радісне свято - День соборності - буде для українців з гірким присмаком доти, доки чобіт російського окупанта топче нашу українську суверенну землю Криму, Севастополя, Донеччини і Луганщини", - зазначив він.

На переконання президента, українська незалежність стане остаточною і безповоротною лише тоді, коли українці доведуть всьому світу і собі, що вони стали успішними.

"Переживши болючий шок від війни та економічної агресії з боку Росії, ми повертаємося на шлях відновлення і розвитку. Ми маємо подолати зовнішню агресію і побудувати європейську Україну, щоб у такому вигляді передати її дітям і онукам. Це наша з вами місія, вона абсолютно реальна й абсолютно можлива", - наголосив П.Порошенко.

Як повідомлялося, 18 січня Верховна Рада ухвалила закон "Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях", який, зокрема, визнає Російську Федерацію державою-агресором.

Документ визначає, що тимчасова окупація РФ територій України, незалежно від її тривалості, є незаконною і не створює для РФ жодних територіальних прав.

Закон визначає цілі державної політики щодо забезпечення суверенітету України на тимчасово окупованих територіях у Донецькій і Луганській областях - звільнення цих територій і відновлення на них конституційного ладу; захист прав, свобод і законних інтересів фізичних і юридичних осіб; забезпечення незалежності, єдності та територіальної цілісності України.

Серед основних напрямів захисту прав і свобод цивільного населення на тимчасово окупованих територіях Донбасу зазначені: вжиття заходів для звільнення Російською Федерацією та її окупаційною адміністрацією всіх незаконно затриманих громадян України, яких тримають на цій території; сприяння відновленню порушених матеріальних прав і забезпечення соціально-економічних, екологічних і культурних потреб.

Документ визначає, що Україна не несе відповідальності за незаконні дії та рішення РФ на тимчасово окупованих територіях у Донецькій і Луганській областях. Ухвалений закон обумовлює, що держава-окупант відповідно до IV Гаазької конвенції про закони і звичаї війни на суші і додатків до цієї конвенції зобов'язана забезпечити захист прав цивільного населення і створити необхідні умови для його життєдіяльності.

У преамбулі законопроекту зазначено, що дата початку окупації Російською Федерацією частини території України, зокрема Автономної Республіки Крим і міста Севастополь, визначається законом "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України".

Документ визначає, що для досягнення державного суверенітету на окупованій території Донбасу використовують, зокрема, механізми двосторонньої міжнародної співпраці, міжнародних організацій і міжнародних судових інстанцій для збереження та посилення санкцій, які застосовуються щодо РФ членами міжнародної спільноти.

Межі та перелік районів, міст, селищ і сіл, частин їхніх територій, тимчасово окупованих у Донецькій і Луганській областях, визначає президент України за поданням Міністерства оборони, підготовленим на основі пропозицій Генерального штабу Збройних сил України.

Закон визначає, що у межах тимчасово окупованих територій у Донецькій і Луганській областях діє особливий порядок забезпечення прав і свобод цивільного населення.

Державна політика щодо забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях базується на Конституції та законах України, міжнародних договорах, принципах і нормах міжнародного права.

Згідно із законопроектом, факт остаточного виведення та відсутності збройних формувань РФ на Донбасі встановлюватимуть міністр оборони України та міністр внутрішніх справ України шляхом внесення спільного подання президентові України, який на цій підставі прийматиме відповідне рішення.

Стратегічне керівництво силами і засобами, які залучені до здійснення заходів із забезпечення національної безпеки та оборони, відсічі та стримування збройної агресії РФ, здійснює Генштаб, а керівництво безпосередньо в Донецькій і Луганській областях - командувач Об'єднаних сил, якого призначає президент України за поданням начальника Генштабу.

Командувач Об'єднаних сил реалізовуватиме свої повноваження через Об'єднаний оперативний штаб ЗСУ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Сенатор США Грем: Путін - не легітимний президент, закликаю адміністрацію Байдена підтримати включення РФ до списку країн-спонсорів тероризму

Виділення Конгресом макрофінансової допомоги Україні критично важливе - Зеленський на зустрічі з Гремом

Президент Литви: Ми маємо бути тими, хто встановлює правила для майбутнього, не Путін

Зеленський зустрівся із сенатором США Гремом у Києві - посольство США

Боррель про EURO5 млрд військової допомоги: Ми продовжимо підтримувати Україну, чого це не коштувало б

Глава Євроради закликав зміцнити оборонний потенціал Європи, перейти в режим "воєнної економіки"

Австрія здатна очолити міжнародну коаліцію з гумдопомоги Україні - Стефанчук

Комітет із нацбезпеки обговорив поправки щодо регламентації вилучення транспорту в законопроєкті про мобілізацію - Фріз

Китай розглядає можливість участі в інавгураційному Саміті миру - посол Китаю у Швейцарії

ЄС: Російські вибори на тимчасово окупованих територіях України незаконні

РЕКЛАМА
Milk
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА