17:46 23.01.2018

Нардепи ініціюють скасування кримінальної відповідальності українських чиновників за незаконне збагачення

2 хв читати
Нардепи ініціюють скасування кримінальної відповідальності українських чиновників за незаконне збагачення

Група народних депутатів пропонує внести зміни до Кримінального кодексу України, які звільнять чиновників від відповідальності за отримання стану, походження якого вони не можуть пояснити, відзначають в неурядовій організації "Центр протидії корупції" (ЦПК).

"Депутати від правлячої коаліції пропонують звільнити чиновника від відповідальності за отримання або передачу іншим особам статків, походження яких він не може пояснити. Притягти потенційного корупціонера до відповідальності можна буде тільки тоді, якщо майно придбано незаконно", - сказано в повідомленні організації, опублікованому на сайті у вівторок.

Як пояснюють в ЦПК, законопроект №7499 про внесення змін до ст. 368-2 Кримінального кодексу України з метою приведення її положень у відповідність вимогам Конституції України скасує відповідальність за незаконне збагачення.

"Адже ідея цієї статті Кримінального кодексу в тому, що сама по собі наявність у чиновника статків, що не відповідають його офіційним доходам, - це пряма ознака корупції, а тому - злочин. Саме криміналізація незаконного збагачення мала забезпечити швидку ідентифікацію та покарання корупціонерів", - пояснює організація.

У ЦПК прогнозують, що в разі ухвалення законопроекту багато гучних кримінальні справи будуть закриті.

Тим часом організація нагадує, що кримінальну відповідальність за незаконне збагачення в Україні ввели в 2015 році. Це було однією з вимог ЄС у рамках реалізації плану дій щодо візової лібералізації, а також одним із зобов'язань України перед МВФ.

У нинішній редакції стаття 368-2 Кримінального кодексу України (незаконне збагачення) говорить, що отримання чиновником у власність активів у значному розмірі, законність підстав отримання яких не підтверджена доказами, а також передача таких активів будь-якого іншого особі карається позбавленням волі до 2 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю до 3 років.

Ініціатори законопроекту пропонують залишити таку ж відповідальність, але за "незаконне отримання" чиновником у власність активів у значному розмірі.

Авторами законопроекти виступили народні депутати з фракцій "Народний фронт" (Владислав Данілін і Олександр Кірш) і "Блок Петра Порошенка" (Геннадій Чекіта і Андрій Шинькович).

У пояснювальній записці зазначається, що чинне положення ст. 368-2 Кримінального кодексу потребує зміни, оскільки не відповідає Конституції України, зокрема право на презумпцію невинуватості.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

Ердоган заявив, що удари Ірану по Ізраїлю спровокував Нетаньягу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА