18:56 25.01.2018

Обговорення проекту "плану Маршалла для України" відбудеться 26 січня у Вільнюсі за участю МФО - Абромавічус

3 хв читати
Обговорення проекту "плану Маршалла для України" відбудеться 26 січня у Вільнюсі за участю МФО - Абромавічус

Представники міжнародних фінансових організацій (МФО) уперше візьмуть участь в обговоренні проекту "Новий європейський план для України" (так званий План Маршалла для України) на семінарі, який відбудеться у Вільнюсі 26 січня, повідомив учасник цієї події, екс-міністр економічного розвитку і торгівлі України Айварас Абромавічус.

"Дуже важливо, що вперше на таку зустріч приїдуть представники МФО, зокрема Міжнародної фінансової корпорації, Європейського інвестбанку, Європейського банку реконструкції і розвитку", - сказав він агентству "Інтерфакс-Україна" в четвер у Давосі в кулуарах Українського сніданку, організованого Фондом Віктора Пінчука.

За його словами, основною метою семінару є обговорення способів підвищення ефективності міжнародної донорської допомоги, поліпшення її координації та кооперації донорів, а також підвищення якості управління цими коштами та довіри між сторонами.

"Окрім питання додаткового фінансування, є вже багато виділених для України грошей, але немає інституціонального механізму їх освоєння", - пояснив одну з головних проблем у цій сфері А.Абромавічус.

Він повідомив, що представники Литви, екс-прем'єр якої Андрюс Кубіліус є одним з ініціаторів цього "плану Маршалла для України", поділяться своїм досвідом того, як допомогли структурні фонди ЄС у швидкому реформуванні країни та її євроінтеграції.

Водночас А.Абромавічус із жалем зазначив, що українське представництво на цій зустрічі буде недостатнім. За його словами, від України в події візьмуть участь голова Комітету Верховної Ради у закордонних справах Ганна Гопко, народний депутат Остап Єднак та ще деякі особи, проте жодного міністра чи заступника міністра не буде.

"Українська сторона недостатню проявляє ініціативу. Має бути хтось з українського боку, хто візьме прапор у руки і його нестиме", - вважає екс-міністр економрозвитку.

За його словами, останнім часом скептицизм в Європі щодо України трохи знизився, тому необхідно використовувати цю ситуацію.

"Це неправильно, коли говорять, що у нас свій шлях і нам іноземці не потрібні. Якби такий шлях існував, то його б уже копіювали в інших країнах. І литовці також не створювали свій шлях", - наголосив він.

А.Абромавічус нагадав, що умови євроінтеграції для Литви також були досить жорсткі, наприклад вимога про закриття Ігналінської АЕС - найсучаснішої і найпотужнішої в колишньому СРСР, після чого Литва одразу стала енергозалежною, проте країна змогла їх виконати і добитися успіху.

Як повідомлялося, 6 листопада 2017 року у Вільнюсі послам країн ЄС, США, Канади і Японії було представлено проект "Новий Європейський план для України", розрахований на десять років, який у середньостроковій перспективі (2018-2020 рр.) передбачає виділення по $5 млрд на рік.

Раніше, 30 березня, Європейська народна партія ухвалила резолюцію, в якій закликала європейські держави розробити довгостроковий план підтримки України, який би включав різні програми допомоги у військовій, гуманітарній та економічній сферах, просування демократичних реформ і підтримку європейської та євроатлантичної інтеграції.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Боррель: Орбан не отримував мандат на відвідування Москви і не може представляти ЄС

Більшість опитаних українців ставляться до безпекових угод стримано-обережно, вважаючи їх загалом корисними - опитування КМІС

Прем'єр Великої Британії Сунак визнав програш своєї Консервативної партії на парламентських виборах

Дуда: Ми сподіваємося, що Польщі ніколи не доведеться відправляти своїх солдатів в Україну

Мішель - керівництву Угорщини: Жодне чергове президентство в Єврораді не має мандата на взаємодію з РФ від імені ЄС

Україні потрібна корекція виборчого законодавства на перехідний період - голова підкомітету адмінустрою у ВР Безгін

США та Китай можуть разом наблизити справедливе завершення війни в Україні - Зеленський

Єрмак: $150 млн США підуть на зброю із запасів Пентагону, решта – на зміцнення ППО

МЗС вітає ухвалення ПА ОБСЄ Бухарестської декларації

Зеленський для Bloomberg TV: Якщо Трамп знає, як закінчити цю війну, він має сказати нам про це сьогодні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА