14:50 30.01.2018

Петренко розраховує, що ВР розпочне нову сесію з ухвалення закону про Антикорупційний суд

3 хв читати
Петренко розраховує, що ВР розпочне нову сесію з ухвалення закону про Антикорупційний суд

Міністр юстиції України Павло Петренко переконаний, що закон про Антикорупційний суд необхідно ухвалити в лютому - на початку березня поточного року для того, щоб якнайшвидше запустити процес добору суддів.

"Я дуже розраховую, що український парламент розпочне свою фактично наступну сесію з голосування і доопрацювання закону про Антикорупційний суд ... Це була та публічна позиція і президента країни, і голови парламенту, й голова Верховної Ради озвучив, що з початку наступної сесії депутати почнуть голосувати та приймати цей закон", - сказав П.Петренко журналістам у вівторок у Києві, відповідаючи на запитання про те, коли можна очікувати ухвалення закону про Антикорупційний суд.

"Однозначно, ми маємо зобов'язання перед Венеціанською комісією як перед дуже поважним інститутом, який дає рекомендації щодо багатьох законів. Зокрема, вони дали рекомендації стосовно цього закону, і я переконаний, що всі без винятку рекомендації, надані Венеціанською комісією, буде враховано", - додав міністр.

Глава відомства запевнив, що Мін'юст готовий долучитися до роботи профільного парламентського комітету, який фактично доопрацьовуватиме цей законопроект до другого читання, щоб максимально кваліфіковано допомогти та сприяти тому, щоб, зрештою, цей закон був ухвалений і розпочався процес добору суддів.

"На моє переконання, ми маємо невідкладно створити Антикорупційний суд, який почне ефективно працювати ... Це мінімум 6 місяців з моменту ухвалення закону, тому фактично часу на розтягування процесу прийняття закону ми не маємо. Ідеально, щоб наприкінці лютого, максимум на початку березня, закон було проголосовано в парламенті, і ми почали процес відбору суддів до Антикорупційного суду", - підсумував П.Петренко.

Як повідомлялося, Верховна Рада на засіданні 21 грудня відкликала законопроект №6011 про Антикорупційний суд авторства деяких парламентарів. Цей законопроект зареєструвала група народних депутатів у лютому 2017 року, парламент вніс його до порядку денного сесії. Пізніше ВР неодноразово намагалася зняти з його розгляду, щоб відкрити шлях для реєстрації нової ініціативи, проте депутати щоразу не давали необхідної кількості голосів.

Того самого дня деякі експерти презентували П.Порошенку законопроект "Про Вищий антикорупційний суд", який враховує рекомендації фахівців ОБСЄ і висновки Венеціанської комісії. 22 грудня 2017 року його було зареєстровано у Верховній Раді під №7440, як внесений П.Порошенком, і визначений як невідкладний, але відтоді його так і не внесли до порядку денного.

У січні 2018 року представник президента в парламенті Ірина Луценко заявила, що законопроект про Антикорупційний суд зазнає змін після першого читання у Верховній Раді, в ньому буде враховано рекомендації Венеціанської комісії та Міжнародного валютного фонду (МВФ) і, за оптимістичними прогнозами, суд зможе розпочати роботу через півроку.

У МВФ заявили, що очікують корекції законопроекту про Антикорупційний суд під час його підготовки до другого читання і закону про пенсійну реформу. У фонді зазначили, що створення Антикорупційного суду є однією з ключових вимог програми співпраці між Україною та МВФ.

Голова Стратегічної групи радників з підтримки реформ в Україні Іван Міклош заявив, що Україна не зможе виплатити свої боргові зобов'язання без співпраці з МВФ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА