15:54 30.01.2018

Таллінн надасть Києву необхідні роз'яснення щодо законодавства для виключення Естонії зі списку офшорів

3 хв читати
Таллінн надасть Києву необхідні роз'яснення щодо законодавства для виключення Естонії зі списку офшорів

Естонія вручить Україні ноту, в якій, відповідно до побажання Києва, пояснить міністерству фінансів України специфіку податкової системи Естонії, щоб республіку викреслили зі списку країн "офшорної зони", повідомив глава МЗС Свен Міксер.

"За перші тижні дії цього списку естонські підприємства зіткнулися з незручностями і, безсумнівно, зазнали збитків, цей інцидент, безумовно, погіршив економічні зв'язки Естонії та України. Для нього слід якнайшвидше знайти вирішення, щоб він не перетворився на політичну проблему в стосунках між нашими країнами", - сказав С.Міксер агентству BNS у вівторок.

За його словами, йдеться про лист заступника міністерства фінансів Естонії Дмитра Єгорова до його українських колег, в якому він відповідно до прохання української сторони докладніше пояснює специфіку естонської податкової системи.

"Естонія дотримується думки, що ми помилково опинилися в цьому списку, оскільки наша податкова система не дозволяє приховувати прибуток або ухилятися від податків. Ми сподіваємося, що ці пояснення дозволять досягти мети, тобто виключення Естонії з цього списку", - наголосив С. Міксер.

"Згідно з поясненнями української сторони, дія списку має поширюватися лише на українські підприємства, яким в Естонії належать дочірні фірми, а не на естонських експортерів. Наша позиція полягає в тому, що включення Естонії до цього списку не виправдане і необґрунтоване", - сказав міністр.

У вівторок МЗС Латвії також вручив ноту тимчасовому повіреному в справах України Алісі Подоляк, закликавши Україну вжити необхідних заходів, щоб Латвія була виключена з її списку офшорів, повідомив BNS глава МЗС Латвії Едгар Ринкевич.

Він зазначив, що вже до цього велася робота із врегулювання цієї проблеми, зокрема за участю Мінфіну. Також над цим питанням разом працюють посли Латвії та Естонії в Україні, оскільки Естонія також потрапила до цього списку.

За словами Е.Ринкевича, ця ситуація склалася через неправильну інтерпретацію нового податкового законодавства Латвії, що передбачає нульову ставку податку на реінвестований прибуток. Цю систему можна розцінювати як безподаткову, оскільки в Латвії за дивіденди стягуються податки.

Раніше в МЗС Латвії вже заявили, що включення Україною Латвії до списку офшорів є помилкою. Представники МЗС зв'язалися з урядом України, щоб обговорити заходи щодо її усунення.

Прес-секретар МЗС Естонії Лійза Тоотс повідомила BNS, що слова прем'єра України Володимира Гройсмана про те, що перелік офшорних територій стосується лише резидентів України, які подають звіт про контрольовані операції до податкових органів країни, не підтверджуються практикою естонських підприємств.

"Минулого тижня нам, як ми сподіваємося, вдалося за допомогою наших контактів на вищому рівні вирішити найгострішу проблему наших підприємців: Центробанк України направив банкам листа, згідно з яким угоди з Естонією не слід розглядати як джерело особливого ризику, а від осіб, що здійснюють угоди, не слід вимагати обсяг таких документів, особливо про вигодонабувачів, як потрібно у випадку зі справжніми офшорними зонами", - сказала вона.

"Прем'єр-міністр (Естонії) Ратас провів зустрічі у четвер і п'ятницю, під час цих зустрічей українська сторона запевнила нас, що працює над вирішенням проблеми. Водночас міністерства фінансів підтримують зв'язок для вирішення проблеми", - додала вона.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна потребуватиме додаткового фінансування у розмірі 200 мільярдів євро, - депутат Європарламенту

Україна має отримати заморожені $300 мільярдів до проведення будь-яких перемовин з Росією

Заморожені російські активи повинні бути повністю конфісковані і передані Україні - Арсеній Яценюк під час онлайн-дискусії КБФ

Президенти Бразилії та ПАР не поїдуть на Саміт миру у Швейцарії - ЗМІ

Фракція партії "УДАР Віталія Кличка" висловила солідарність із народом Грузії та підтримку його боротьби за свободу і демократію

Зеленський пропонує Раді денонсувати угоду між Україною та Білоруссю про взаємне спрощення зміни громадянства

Сейм Польщі вніс зміни до закону про допомогу громадянам України

Дебати Байдена і Трампа заплановано на 27 червня і 10 вересня

Порошенко привіз військовим на Харківщину FPV-дрони і техніку

Президент США підписав закон про заборону імпорту урану з Росії, повідомляє Білий дім

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА