14:27 01.02.2018

Україна за стратегічне партнерство з Польщею, але не сприймає мови заборон - Клімкін

3 хв читати
Україна за стратегічне партнерство з Польщею, але не сприймає мови заборон - Клімкін

Київ виступає за рівноправний діалог і стратегічне партнерство з Польщею, готовий до спільного вивчення фактів, а не міфів, заявив міністр закордонних справ України Павло Клімкін, коментуючи ситуацію з ухвалення Сенатом Польщі закону про Інститут національної пам'яті.

"Завжди виступали і виступатимемо за рівноправний діалог і стратегічне партнерство з Польщею, але не сприймаємо мови заборон і обмежень і поділяємо заклопотаність наших міжнародних партнерів щодо цього закону. Готові до об'єктивного діалогу і спільно вивчати факти, а не міфів", - написав глава МЗС у мікроблозі в "Твіттері".

На його думку, рішення польського парламенту направлено "не на дискусію щодо історичної правди, а на формування історичної міфології".

"Введення в юридичну площину терміну "злочини українських націоналістів" посилює односторонні стереотипи та провокує відповідну реакцію. Ідея визнати якісь нації злочинними веде в нікуди", - переконаний П. Клімкін.

Як повідомлялося, Сенат Польщі в ніч на 1 лютого ухвалив без поправок закон про Інститут національної пам'яті, щ передбачає, зокрема, покарання за "злочини українських націоналістів".

За ухвалення законопроекту проголосували 57 сенаторів, переважно правлячої партії "Право і Справедливість" (PiS), 23 висловилися проти і двоє утрималися.

Зміни до закону передбачають штрафи або тюремне ув'язнення на термін до трьох років за "розподіл відповідальності перед польським народом або державою, зокрема за злочини, вчинені Третім рейхом".

Крім того, злочином в документі називається Волинська різанина, за заперечення Волинської різанини також вводиться покарання.

Крім цього, покарання загрожує за вживання виразу "польські табори смерті" стосовно таборів, які були розташовані в Польщі під час Другої світової війни.

У силу закон вступить після підписання президентом Польщі Анджеєм Дудою.

Напередодні, 31 січня, три комісії Сенату Польщі підтримали цей законопроект.

26 січня у Сеймі Польщі відбулося третє читання пакета законопроектів, згідно з якими передбачено зміни д закону про Інститут національної пам'яті. Серед них був і законопроект про заборону "бандерівської ідеології" в Польщі. Документ стосується визначення злочинів українських націоналістів і українських організацій, які співпрацювали з Третім рейхом, а також можливості запуску, відповідно до ст. 55 закону про Інститут національної пам'яті, кримінальних проваджень проти осіб, які заперечують ці злочини.

Президент України Петро Порошенко заявив, що він занепокоєний рішенням Сенату Польщі.

Ініціатива польських законодавців викликала негативну реакцію і в Ізраїлі. Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху заявив, що його країна "не миритися зі спотворенням правди, переписуванням історії або запереченням Голокосту". Більшість депутатів Кнесету підтримали ізраїльський законопроект, запропонований 31 січня, згідно з яким схвалений сенаторами Польщі документ визнається незаконним запереченням Голокосту.

Представник Держдепу США Хізер Нойерт висловила побоювання, що закон може нашкодити свободі слова в Польщі, зазначивши, що формулювання "польські табори смерті" дійсно є неточним і таким, що вводить в оману.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА