20:34 05.02.2018

Рада глибоко занепокоєна ухваленням у Польщі закону "про бандеризм" і має намір закликати президента Дуду вплинути на ситуацію

4 хв читати
Рада глибоко занепокоєна ухваленням у Польщі закону "про бандеризм" і має намір закликати президента Дуду вплинути на ситуацію

У Верховній Раді зареєстровано проект постанови про заяву українського парламенту в зв'язку з ухваленням Сеймом і Сенатом Польщі змін до закону про Інститут національної пам'яті - Комісії з розслідування злочинів проти польського народу та інших законодавчих актів.

Текст проекту постанови (№7553), проекту відповідної заяви, а також супровідні документи до законодавчої ініціативи були оприлюднені на сайті Верховної Ради в понеділок увечері. Авторами цієї ініціативи виступили 13 народних депутатів, зокрема заступник голови парламенту Оксана Сироїд, лідери фракцій "Блок Петра Порошенка" Артур Герасимов, "Народного фронту" Максим Бурбак, Радикальної партії Олег Ляшко, представники фракцій "Батьківщина" і "Самопоміч" і позафракційні парламентарії .

У запропонованій до ухвалення українським депутатам заяві серед іншого зазначається, що "Верховна Рада України із розчаруванням і глибоким занепокоєнням сприйняла рішення Сейму від 26 січня і Сенату Республіки Польща від 1 лютого 2018 року про ухвалення змін до закону про Інститут національної пам'яті - Комісії з розслідування злочинів проти польського народу та інших законодавчих актів, згідно з якими вводиться кримінальна відповідальність за заперечення "злочинів українських націоналістів" і дається упереджене і суперечливе визнання цього поняття, що відкриває шлях до маніпуляцій і посилення антиукраїнських тенденцій у польському суспільстві".

У проекті заяви також йдеться, що відвертий діалог, вільний обмін думками і академічна свобода виявилися під загрозою кримінального переслідування, що є несумісним із демократичними цінностями.

"Верховна Рада України категорично не сприймає і відкидає політику подвійних стандартів і нав'язування ідей колективної відповідальності українського народу, а також спроби польської сторони прирівняти дії всіх борців за незалежність України до злочинів двох тоталітарних режимів ХХ століття - нацистського і комуністичного", - наголошується в пропонованій до ухвалення українському парламенту заяві.

Нардепам, зокрема, запропоновано заявити, що ухвалені Сеймом і Сенатом Польщі законодавчі зміни суперечать змісту і духу стратегічного партнерства між Україною і Республікою Польща, а також принципам, які були узгоджені сторонами, зокрема в Декларації пам'яті та солідарності від 20 жовтня 2016 року.

"Нашу найбільшу тривогу викликає той факт, що розгортання антиукраїнських настроїв і створення атмосфери тиску і залякування здатне безпосередньо вплинути на права і свободи майже мільйона українців, які сьогодні є трудовими мігрантами на території Польщі і працюють заради її економічного зростання зокрема. Ця тема становить виняткове значення і є предметом пильної уваги для парламенту України. Нас також непокоять демонстративні акції знищення українських пам'яток на території Польщі, напади на учасників релігійних урочистостей, членів української громади Польщі, заборони проведення культурно-мистецьких заходів та шовіністична риторика", - йдеться в заяві.

Також у пропонованій до ухвалення заяві наголошується, що Верховна Рада України солідарна з міжнародною спільнотою в питаннях недопущення заперечення злочину Голокосту і закликає польську сторону до відкритості та конструктивності в подальшому розвитку двосторонніх відносин.

"Закликаємо президента Республіки Польща (Анджея Дуду - ІФ) скористатися своїми конституційними повноваженнями і спільно з Сеймом і Сенатом Республіки Польща повернути в українсько-польські відносини виваженість, раціональність і доброзичливість", - йдеться в заяві.

Як повідомлялося, Сенат Польщі у ніч на 1 лютого ухвалив без поправок закон про Інститут національної пам'яті, що передбачає, зокрема, покарання за "злочини українських націоналістів". За ухвалення законопроекту проголосували 57 сенаторів, переважно правлячої партії "Право і Справедливість" (PiS), 23 висловилися проти і двоє утрималися.

Зміни до закону передбачають штрафи або тюремне ув'язнення на термін до трьох років за "приписування відповідальності польському народу або державі, зокрема за злочини, вчинені Третім рейхом". Крім того, злочином у документі називається "Волинська різанина", за заперечення "Волинської різанини" також вводиться покарання. Крім цього, покарання загрожує за вживання виразу "польські табори смерті" стосовно таборів, які були розташовані в Польщі під час Другої світової війни.

У силу закон вступить після підписання президентом Польщі Анджеєм Дудою.

Президент України Петро Порошенко заявив, що він занепокоєний рішенням Сенату Польщі.

Голова Верховної Ради А.Парубій доручив комітету із закордонних справ розглянути ситуацію із ухваленням у Польщі закону про Інститут національної пам'яті та підготувати позицію для розгляду українським парламентом.

У понеділок А.Парубій повідомив, що комітет із закордонних справ підготував текст заяви щодо цього закону, у вівторок парламент може його ухвалити.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА