11:11 06.02.2018

Порошенко просить ВР негайно розпочати розгляд законопроекту "Про Антикорупційний суд"

4 хв читати
Порошенко просить ВР негайно розпочати розгляд законопроекту "Про Антикорупційний суд"

Президент України Петро Порошенко закликає народних депутатів невідкладно розпочати розгляд внесеного ним проекту закону "Про Вищий антикорупційний суд"

"Попереду - місяці відповідальних рішень. Але що просив би народних депутатів зробити негайно, так це у строгій відповідності з усіма регламентними процедурами розпочати розгляд внесеного мною законопроекту "Про Антикорупційний суд", - написав П.Порошенко на своїй сторінці в соцмережі Facebook у вівторок уранці.

Окрім цього, глава Української держави розраховує, що парламент підтримає його ініціативу про скасування електронного декларування для громадських активістів.

"Впевнений, що Верховна Рада протягом нової сесії продемонструє свій реформаторський потенціал так само, як вона робила це восени", - написав П.Порошенко.

Як повідомлялося, Верховна Рада на засіданні 21 грудня відкликала законопроект №6011 про Антикорупційний суд авторства деяких парламентарів. Цей законопроект був зареєстрований групою народних депутатів у лютому 2017 року і внесений парламентом до порядку денного сесії. Пізніше ВР неодноразово намагалася зняти з його розгляду, щоб відкрити шлях для реєстрації нової ініціативи, проте депутати щоразу не давали необхідної кількості голосів.

Того самого дня деякі експерти презентували П.Порошенку законопроект "Про Вищий антикорупційний суд", який враховує рекомендації фахівців ОБСЄ та висновки Венеціанської комісії. 22 грудня 2017 року його було зареєстровано у Верховній Раді під №7440 як внесений П.Порошенком і визначено як невідкладний, але відтоді він так і не був внесений до порядку денного.

У січні 2018 року представник президента в парламенті Ірина Луценко заявила, що законопроект про Антикорупційний суд зазнає зміни після першого читання у Верховній Раде, в ньому буде враховано рекомендації Венеціанської комісії та Міжнародного валютного фонду (МВФ), і, за оптимістичними прогнозами, суд зможе розпочати роботу за півроку.

У МВФ заявили, що очікують корекції законопроекту про Антикорупційний суд під час його підготовки до другого читання і закону про пенсійну реформу. У фонді зазначили, що створення Антикорупційного суду є однією з ключових вимог програми співпраці між Україною та МВФ.

Голова Стратегічної групи радників з підтримки реформ в Україні Іван Міклош заявив, що Україна не зможе виплатити свої боргові зобов'язання без співпраці з МВФ.

5 лютого голова Верховної Ради Андрій Парубій заявив про намір у вівторок, 6 лютого, включити до порядку денного парламенту законопроект про Вищий антикорупційний суд і сподівається на його швидкий розгляд. Він також зазначив, що між першим і другим читанням буде внесено певні правки, щоб врахувати рекомендації Венеціанської комісії.

Пізніше голова парламенту запропонував внести до порядку денного сесії парламенту розгляд законопроектів про антикорупційний суд окремо. "У зв'язку з тим, що є висока ймовірність, що ми не затвердимо усього порядку денного сесії, я рекомендую, щоб ми окремо ухвалили рішення про внесення до порядку денного сесії і доручення комітету розглянути законопроект "Про Антикорупційний суд", не лише базовий, внесений президентом, а також усі альтернативні, їх чотири", - запропонував А.Парубій на засіданні погоджувальної ради керівників фракцій, комітетів і груп.

За словами спікера, таке рішення стане передвісником ухвалення закону про Антикорупційний суд.

Увечері того самого дня А.Парубій повідомив, що найбільш дискусійною буде правка стосовно повноважень громадської ради міжнародних експертів, яка братиме участь у конкурсному відборі суддів. "Напевно, найголовніша дискусія буде щодо компетенції громадської ради міжнародних експертів. Дискусія в тому, що міжнародні партнери рекомендують, щоб громадська рада міжнародних експертів могла під час розгляду надавати свою оцінку щодо того чи іншого кандидата. І щоб Вища кваліфікаційна комісія суддів брала на розгляд лише тих кандидатів, які пройшли попереднє обговорення громадської ради. І, відповідно, вже їх подавала на остаточне затвердження", - сказав він в ефірі "Свободи слова" на каналі ICTV у понеділок увечері.

За словами А.Парубія, ще одним дискусійним моментом під час розгляду законопроекту в парламенті стане юрисдикція суду та приведення її у відповідність до юрисдикції Національного антикорупційного бюро та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Крім того, спікер припустив, що парламентарі на етапі голосування в першому читанні за законопроект можуть врахувати деякі пропозиції та прийняти поправки. "Зокрема, я вважаю неконфліктним визначення кількості суддів, вважаю непроблемним знизити вимоги. Там написано, що має бути значний досвід роботи в Україні. Що таке значний досвід кандидатів у судді?", - сказав А.Парубій.

"Можливо, певні норми ми зможемо вже в першому читанні визначити для того, щоб продемонструвати і партнерам, і Україні нашу готовність до компромісів та конструктивної роботи", - додав спікер.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА