11:10 07.02.2018

Клімкін про Польщу: Історична правда не встановлюється законами

2 хв читати
Клімкін про Польщу: Історична правда не встановлюється законами

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін переконаний, що законодавчі акти не допоможуть у встановленні історичної правди.

"Історична правда не має національних меж і не встановлюється законами. Вона або є, або її треба шукати. І в тому, і в іншому випадку законодавчі акти не допоможуть #Poland", - написав він на своїй сторінці у Twitter у середу.

Міністр також запевнив, що завжди дотримуватиметься правди. "Я завжди говоритиму правду. Поважатиму тих, хто на це заслужив. Засуджуватиму тих, хто себе зганьбив. Байдуже - своїх або чужих. Байдуже - у Варшаві, Києві чи іншому місці", - додав дипломат.

Як повідомлялося, сенат Польщі в ніч на 1 лютого ухвалив без поправок закон про Інститут національної пам'яті, який передбачає, зокрема, покарання за "злочини українських націоналістів". За ухвалення законопроекту проголосували 57 сенаторів, переважно правлячої партії "Право та справедливість" (PiS), 23 висловилися проти і двоє утрималися.

Зміни до закону передбачають штрафи або ув'язнення терміном до трьох років за "приписування відповідальності польському народу або державі, зокрема, за злочини, скоєні Третім Рейхом". Крім того, злочином у документі називається "Волинська різанина", за заперечення "Волинської різанини" також передбачається покарання. Окрім цього, покарання загрожує за вживання виразу "польські табори смерті" стосовно таборів, які були розташовані в Польщі під час Другої світової війни.

Президент Польщі Анджей Дуда підписав 6 лютого зміни до закону про Інститут національної пам'яті - Комісію з розслідування злочинів проти польського народу. Отже, зміни, раніше схвалені парламентом, набули чинності.

Раніше А.Дуда заявив, що планує звернутися до Конституційного суду Польщі з проханням дати оцінку нововведенням. Тож, за інформацією ЗМІ, президент не виключає, що до закону ще можуть бути внесені модифікації.

Президент України Петро Порошенко заявив, що він занепокоєний рішенням сенату Польщі.

Уранці 6 лютого Верховна Рада прийняла заяву, якою висловила розчарування і стурбованість у зв'язку з ухваленням сеймом і сенатом Польщі змін до закону про Інститут національної пам'яті - Комісію з розслідування злочинів проти польського народу та інших законодавчих актів, а також закликала главу Польської держави втрутитися в ситуацію.

"Закликаємо президента Республіки Польща скористатися своїми конституційними повноваженнями та спільно з сеймом і сенатом Республіки Польща повернути в українсько-польські відносини зваженість, раціональність і доброзичливість", - ідеться в прийнятій заяві.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Єврейська конфедерація України закликала Верховну Раду визнати ХАМАС терористичною організацією

Звання "Почесний громадянин Києва" присвоєно Валерію Залужному та Ліні Костенко - Кличко

Порошенко в Берліні представив план спільної перемоги над агресором і застеріг союзників – Путін не планує зупинятись в Україні

Стефанчук підписав розпорядження про допуск журналістів до Ради під час воєнного стану

Сі Цзіньпін підтримає мирну конференцію щодо України, якщо за її проведення виступатимуть і Москва, і Київ

Макрон закликав Нетаньягу домовитися з ХАМАС про перемир'я та звільнення заручників

Порошенко після служби в Михайлівському соборі привітав усіх із Великоднем

Сергія Тюріна призначено головою Хмельницької облдержадміністрації

Шмигаль обговорив із главою МЗС Великої Британії питання економічної та енергетичної підтримки

Україна не бачить загроз у зв'язку з майбутніми виборами до Європарламенту - Стефанішина

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА