14:23 26.02.2018

Саакашвілі хоче через суд скасувати наказ МВС, який став підставою для позбавлення його громадянства України

3 хв читати
Саакашвілі хоче через суд скасувати наказ МВС, який став підставою для позбавлення його громадянства України

 Окружний адміністративний суд Києва 26 лютого розгляне ікс екс-президента Грузії Міхеіла Саакашвілі про визнання незаконним та скасування щодо окремих положень наказу МВС України № 715 від 16 серпня 2012 року про затвердження форми заяви про прийняття до громадянства, на підставі якого політик був позбавлений громадянства України.

Як пояснив агентству "Інтерфакс-Україна" його адвокат Руслан Чорнолуцький, указ президента Петра Порошенка від 26 липня 2017 року про припинення громадянства України М.Сааакашвілі був виданий на підставі подання Державної міграційної служби, яка побачила "свідоме надання неправдивих відомостей" з боку екс-голови Одеської ОДА.

Йдеться про те, що при подачі заяви про прийняття до громадянства України від 28 травня 2015 року М.Саакашвілі своїм підписом засвідчив, що не перебуває "під судом і слідством на території іноземних держав". Це відбувається автоматично, оскільки дане формулювання прописана в бланку заяви про прийняття до громадянства.

М.Саакашвілі і його адвокат вважають, що цей наказ МВС та форма заяви в цій частині суперечать закону України про громадянство. У статті 9 цього закону йдеться, що громадянство України не надається особі, яка вчинила злочин проти людства чи здійснювала геноцид; засуджена в Україні до позбавлення волі за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину з урахуванням рівня загрози для національної безпеки держави; вчинила на території іншої держави діяння, яке визнано законодавством України тяжким або особливо тяжким злочином.

"Тобто закон визначає вичерпні умови прийняття до громадянства, а також умови, за яких до громадянства не приймають", - наголошується в позові М.Саакашвілі.

Засідання Окружного адмінсуду призначено на 14:10 26 лютого.

Адвокат Р.Чорнолуцький вказує, що цей процес є важливим для іншої справи, в якій оскаржується указ П.Порошенка про припинення українського громадянства М.Саакашвілі. 2 березня Верховний суд України в складі Касаційного адміністративного суду проведе чергове засідання за відповідним позовом екс-президента Грузії.

Як повідомлялося, 26 липня 2017 року стало відомо, що президент України П.Порошенко видав указ, яким позбавив громадянства України М.Саакашвілі. В Адміністрації президента України пояснили, що припинення громадянства України М.Саакашвілі пов'язано з поданою ним недостовірної інформації при оформленні українського громадянства.

У партії М.Саакашвілі "Рух нових сил" тоді пояснили, що формальною підставою для позбавлення політика громадянства України стало те, що грузинська прокуратура звинувачує його в нібито розтрату коштів на поїздку до Праги на похорон екс-президента Чехії Вацлава Гавела. Йдеться про придбання вінка на суму 505 євро, який принесла тоді офіційна делегація Грузії.

Прихильники і адвокати М.Саакашвілі зазначали, що 31 березня 2015 року Генеральна прокуратура України відмовила Грузії в його видачі після проведення екстрадиційної перевірки, а указ про надання йому громадянства України був підписаний президентом 29 травня 2015 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА