14:28 26.02.2018

Екс-глави МЗС України та Польщі запропонували тези для виходу з кризи і побудови добросусідських відносин

2 хв читати
Екс-глави МЗС України та Польщі запропонували тези для виходу з кризи і побудови добросусідських відносин

Заступник керівника Комітету Верховної Ради України у закордонних справах, екс-міністр закордонних справ Борис Тарасюк і лідер меншості сенату Польщі, колишній глава польського Міністерства закордонних справ Богдан Кліх заявили, що за висловлювання на тему історії не повинні переслідувати, якщо в них не містяться заклики до насилля та ворожнечі.

"Із щораз більшим занепокоєнням спостерігаємо за погіршенням атмосфери в діалозі між нашими державами і народами. Замість зменшуватися, напруженість щораз наростає. У публічних дискусіях висловлюються щораз гостріші формулювання, ухвалюються закони, що викликають нерозуміння і цілком справедливий протест як в польської, так і української сторін", - йдеться в спільній заяві Б.Тарасюка та Б.Кліха, розміщеній на сайті Верховної Ради України в понеділок.

На їхню думку, причина таких тенденцій - у використанні історії для поточних політичних цілей. Проте "за останню чверть століття наші народи і держави довели здатність долати історичні проблеми і прямувати тією ж дорогою, якою перед нами пройшли країни Західної Європи.

"У час триваючої російської агресії проти України польське суспільство і польська держава незмінно підтримують територіальну цілісність України, необхідність повернення Криму і Донбасу та збереження санкцій проти Росії. Обидві країни визнавали одна одну стратегічним партнером, а Польща була справжнім адвокатом євроатлантичних устремлінь України", - нагадується в заяві і зазначається, що "на взаємній ворожнечі виграє тільки Росія".

"Ціллю агресивних дій Росії є не лише Україна, але також Польща, весь Європейський Союз і НАТО", - наголошують колишні глави МЗС України та Польщі.

З метою побудови добросусідських відносин між двома державами і народами Б.Тарасюк і Б.Кліх запропонували сформулювати "кілька основних пунктів для виходу з існуючої кризи".

"Ми повинні формувати взаємні відносини на принципі: "Пробачаємо і просимо вибачення". Так, як нас до цього закликав Іоанн Павло II, і як у минулому вчиняли наші церкви, президенти, уряди і парламенти", - йдеться в заяві.

Крім того, екс-глави МЗС України та Польщі наголошують, що "про минуле слід пам'ятати", а жертви конфліктів і злочинів мають бути гідно поховані. "І це основний обов'язок представників влади наших країн", - зазначено в заяві.

"Дослідження і висловлювання на тему історії повинні мати абсолютну свободу, ніхто не повинен бути покараний за висловлення власних поглядів, якщо в них не висловлюються заклики до насилля і ворожнечі", - йдеться в спільній заяві Б.Тарасюка і Б.Кліха.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА