19:26 01.03.2018

Київ направив ЄС ноту про застосування механізму раннього попередження в енергосфері і ініціює тристоронні переговори через дії "Газпрому"

4 хв читати
Київ направив ЄС ноту про застосування механізму раннього попередження в енергосфері і ініціює тристоронні переговори через дії "Газпрому"

Україна направила ноту Європейському Союзу про застосування механізму раннього попередження кризових ситуацій в енергетиці та ініціювала тристоронні переговори в форматі Україна-ЄС-Росія щодо забезпечення стабільності поставок газу в Україну і ЄС, повідомила заступник міністра закордонних справ з євроінтеграції Олена Зеркаль.

"Тільки що направили ноту ЄС про застосування механізму раннього попередження кризових ситуацій в енергетиці відповідно до статті 340 та додатки 26 Угоди про Асоціацію. Також ініціюємо тристоронні переговори в форматі Україна-ЄС-Росія щодо забезпечення стабільності поставок газу в Україну і ЄС", - написала О.Зеркаль в четвер увечері в своїй сторінці в соцмережі Фейсбук.

Вона зазначила, що до цього Київ спонукали сьогоднішні дії російського "Газпрому" щодо невиконання своїх договірних зобов'язань і відмови виконувати рішення Стокгольмського арбітражу, що є загрозою виникнення надзвичайної ситуації в поставках газу в Україну і ЄС.

"Газпром в черговий раз доводить свою несумлінність. І, як завжди, намагається підставити Україну. Не вийде! ... Історія 2009 року не повториться. Стокгольм, Угода про асоціацію і реформа ринку газу остаточно змінили парадигму відносин з РФ в газовій сфері. Шантаж більше не працює", - написала заступник міністра закордонних справ України.

Раніше в цей день президент України Петро Порошенко, відкриваючи засідання РНБО, доручив главі МЗС П.Клімкіну ініціювати тристоронні консультації з Єврокомісією і Росією для виконання рішення Стокгольмського арбітражу щодо газу, а також через зниження ними тиску в транзитних газопроводах.

"Павло Дмитрович (Клімкін - ІФ), я просив би також, щоб в рамках угоди про асоціацію провести тристоронні консультації. Прошу звернутися до Єврокомісії і віце-президента Єврокомісії пану (єврокомісару з енергетики Марошу - ІФ) Шефчовичу проінформувати наших партнерів про відповідну поведінку Російської Федерації", - сказав президент.

У зв'язку з цим, глава правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв зазначив, що високий рівень відбору газу з підземних сховищ обумовлений періодом рекордно низьких температур і низьким рівнем тиску газу в транзитних газопроводах через дії "Газпрому".

Він додав, що цей дефіцит необхідно перекрити в період з 1 по 4 березня поточного року, адже потім очікується потепління і споживання знизиться до стандартного рівня.

Після цього міністр закордонних справ України Павло Клімкін повідомив, що Україна ініціює механізм раннього попередження в енергетичній сфері та тристоронній механізм за участю України, Європейського Союзу та Росії в зв'язку зі зниженням російським "Газпромом" тиску на вході в українську газотранспортну систему (ГТС).

"Сьогодні "Газпром"знизив тиск на вході в нашу ГТС майже на 20% нижче контрактного. Такі "фінти" не пройдуть. Почнемо механізм раннього попередження в енергетичній сфері щодо Угоди про асоціацію та тристоронній механізм Україна-ЄС-РФ", - написав П .Клімкін на своїй сторінці в мікроблозі Твіттер

Як повідомлялося, 1 березня прес-служба ПАТ "Укртрансгаз" повідомила, що російський "Газпром" з початку 2018 року жодного разу не забезпечив тиск на вході в ГТС України, відповідний хоча б мінімальним умовам транзитного контракту.

"Станом на сьогодні тиск в транзитних магістральних газопроводах на вході в українську ГТС впав до мінімального значення в цьому році - 50,3 кгс / см.кв. Транзитний контракт передбачає дотримання російською стороною тиску газу в магістральних газопроводах на вхідний точці ГІС "Суджа" в діапазоні 60-65 кгс / кв. см ... у січні-лютому 2018 року "Газпром" систематично не виконував техумови, подаючи газ до українського кордону при фактичному тиску на рівні 51-59 кгс / кв. см", - йдеться в повідомленні.

Протягом останніх п'яти років "Укртрансгаз" багаторазово повідомляв про систематичне порушення "Газпромом" зобов'язань в рамках транзитного контракту. Зокрема, український оператор ГТС інформує моніторингову групу при ЄК про ризики для забезпечення Європи газом, що виникають через дії російської компанії.

"Укртрансгаз", 100% якого належить НАК "Нафтогаз України", експлуатує систему магістральних газопроводів і 12 підземних сховищ газу країни загальною активною ємністю 31 млрд куб. м. Пропускна здатність газотранспортної системи (ГТС) України на вході становить 288 млрд куб. м, на виході - 178,5 млрд куб. м, в тому числі в країни Європи - 142,5 млрд куб. м, Молдову - 3,5 млрд куб. м.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

До Дня Києва 42 тисячі киян, постраждалих внаслідок катастрофи на ЧАЕС, отримають матеріальну допомогу - Кличко

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА