16:40 10.03.2018

Київ не має наміру зупинятися на статусі країни-аспіранта в НАТО і буде окремо просити ПДЧ – Пристайко

2 хв читати
Київ не має наміру зупинятися на статусі країни-аспіранта в НАТО і буде окремо просити ПДЧ – Пристайко

Статус країни-аспіранта в НАТО для України не передбачає особливих вимог до офіційного Києва, заявляє голова представництва України при Альянсі Вадим Пристайко.

"Нічого окремого, спеціального від нас не вимагається, але ми не маємо наміру зупинятися на статусі, умовно кажучи, країни-кандидата, ми продовжуємо працювати. Єдиним формальним механізмом (щодо вступу в Альянс – ІФ) є План дій щодо членства в НАТО (ПДЧ – ІФ). Його ми будемо просити окремо", – сказав він агентству "Інтерфакс-Україна" в суботу.

Відповідаючи на запитання, коли, можливо, буде офіційно оголошено таке прохання, дипломат відповів: "Цього року виповнюється 10 років, коли ми офіційно попросили про це. В Бухаресті (на саміті НАТО в 2008 році – ІФ) було ухвалено рішення, що Україна з часом стане членом Альянсу, але для цього потрібно буде виконати ПДЧ та інше. Але до цього часу ми за 10 років не отримали запрошення".

В.Пристайко нагадав, що за часів президента Віктора Януковича курс України на членство в НАТО було переглянуто: "Ми завжди заявляли, що ми аспіранти на членство в Альянсі, але під час президентства Януковича у нас були відхилення від цього курсу, згадайте закон про позаблоковий статус".

Але сьогодні українська влада довела, що Україна повернулася на шлях євроатлантичної інтеграції.

"Ми станемо членами НАТО тоді, коли ми будемо готові, і коли Альянс буде готовий нас прийняти", – наголосив В.Пристайко.

Раніше цього дня повідомлялося, що НАТО визнало статус країни-аспіранта для України. "Наразі чотири країни-партнери заявили про свої прагненнях до членства в НАТО: Боснія і Герцеговина, Грузія, колишня югославська республіка Македонія й Україна", – йдеться в повідомленні на сайті НАТО.

Статус "країна-аспірант" означає, що країни, які задекларували інтерес до приєднання до Альянсу, спочатку отримують запрошення приєднатися до інтенсифікованого діалогу з НАТО щодо необхідних для цього реформ.

Президент України Петро Порошенко привітав рішення НАТО щодо надання Україні статусу країни-аспіранта, і назвав наступною метою Києва отримання плану дій щодо членства (ПДЧ) в Альянсі.

"Наша наступна амбіція – План дій щодо членства (ПДЧ) для України. Саме цьому був присвячений мій лист Jens Stoltenberg в лютому 2018 року, де з посиланням на статтю 10 Договору про заснування НАТО мною було офіційно зафіксовано прагнення України стати членом Альянсу", – повідомив П.Порошенко на своїй сторінці в соцмережі Фейсбук.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА