18:34 14.03.2018

МЗС підготувало пропозиції щодо припинення або денонсації договору про дружбу з РФ

3 хв читати
МЗС підготувало пропозиції щодо припинення або денонсації договору про дружбу з РФ

Міністерство закордонних справ України підготувало пропозиції та аналіз щодо призупинення або денонсації договору про дружбу, співпрацю і партнерство з РФ, а також проводить аналіз угод у рамках СНД.

"Щодо договору: МЗС України підготувало пропозиції та аналіз щодо можливого повного або часткового припинення договору або денонсації. Ми підготували різні опції. Остаточне рішення ухвалюватиме президент", - сказала речниця МЗС Мар'яна Беца в коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" в середу.

За її словами, наразі зовнішньополітичне відомство також підготувало пропозиції щодо виходу із СНД.

"Україна має на меті вийти з СНД, остаточне рішення ще не ухвалено. Нам необхідно зрозуміти, які угоди важливі для наших громадян, і ми продовжуємо цей аналіз", - пояснила М.Беца.

Вона додала, що вихід із СНД не означає автоматичного виходу з договорів у рамках СНД.

Речниця МЗС нагадала, що Україна не є стороною організації, а також не брала участі в засіданнях вищого рівня з моменту початку агресії Росії проти України.

Раніше народний депутат України Світлана Заліщук повідомила, що МЗС України підготувало пропозиції про вихід країни з органів СНД та денонсацію договору про дружбу з РФ.

"Міністр Павло Клімкін у нашому комітеті із закордонних справ анонсував, що МЗС підготувало пропозиції для президента щодо виходу з органів СНД та денонсацію договору про дружбу, співробітництв і партнерство між Україною і Росією", - написала С.Заліщук на сторінці у Facebook у середу.

Вона зазначила, що на питання, коли можна очікувати таких дій, міністр повідомив, що рішення залишається за главою держави.

Договір про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією було підписано 31 травня 1997 року строком на 10 років (з наступною автоматичною пролонгацією документа, якщо сторони не висловляться проти). Верховна Рада ратифікувала договір 14 січня 1998 року, Держдума - 25 грудня 1998 року. Договір набув чинності 1 квітня 1999 року (з моменту обміну ратифікаційними грамотами).

Згідно зі статтею 40 договору, його укладено строком на десять років. Дія договору автоматично продовжується на наступні десятирічні періоди, якщо жодна зі сторін не заявить про своє бажання припинити його дію не менше ніж за шість місяців до завершення чергового десятирічного періоду. Термін відліку першого десятирічного періоду починався з дати набуття договором чинності (з 1 квітня 1999 роки) і закінчувався 1 квітня 2009 року. Тоді жодна зі сторін не виявила бажання про припинення дії договору до 1 жовтня 2008 року, тому його дію було автоматично продовжено на наступний десятирічний період.

Згідно з Угодою про дружбу, співробітництво і партнерство між РФ і Україною, закріплювався принцип стратегічного партнерства, визнання непорушності наявних кордонів, поваги територіальної цілісності та взаємного зобов'язання не використовувати свою територію на шкоду безпеці один одного.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

Кулеба провів розмову з Боррелем, закликав до якнайшвидшого постачання Україні додаткових систем Patriot та інших ППО, здатних збивати балістику

Євросоюзу необхідний "стрибок" в оборонній політиці, вважає Боррель

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА