08:44 15.03.2018

Прем'єр Словаччини заявив про готовність подати у відставку на тлі кризи, пов'язаної з убивством журналіста

3 хв читати
Прем'єр Словаччини заявив про готовність подати у відставку на тлі кризи, пов'язаної з убивством журналіста

Прем'єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо заявив, що готовий залишити свій пост.

"Сьогодні я повідомив президенту республіки про готовність піти у відставку. Якщо президент прийме її, я готовий піти завтра", - процитувала в середу слова прем'єра британська телерадіокорпорація BBC.

Таку заяву Р.Фіцо зробив на тлі політичної кризи в країні, пов'язаної з убивством журналіста Яна Куцяка і його нареченої.

У свою чергу словацькі ЗМІ відзначають, що Р.Фіцо висунув президенту Словаччини Андрію Кісці кілька умов, при яких він готовий піти у відставку. Зокрема, він просить забезпечити незмінність результатів парламентських виборів 2016 року і поточний розподіл сил в парламенті. Також він просить забезпечити збереження домовленості парламентської коаліції, що означає, що новим прем'єр-міністром стане той, кого запропонує партія Р.Фіцо Smer ( "Курс - соціальна демократія").

У кінці лютого стало відомо, що в населеному пункті Велка Мача поблизу Братислави в одному з будинків знайдено тіла журналіста Я.Куцяка і його нареченої Мартіни Кушнірової.

На момент вбивства Я.Куцяк проводив журналістське розслідування, і воно залишилося незавершеним. Журналіст вивчав питання про те, що італійська мафіозна організація Ндрангета, ймовірно, переводила гроші в Словаччину, інвестувала в нерухомість і різні підприємства, а також розвивала зв'язки зі словацькими політиками.

Після вбивства Я.Куцяка про свою відставку оголосив міністр культури Словаччини Марек Мадаріч. Він заявив, що після того, що сталося не може "спокійно сидіти в міністерському кріслі". Крім того, 12 березня оголосив про відставку міністр внутрішніх справ Словаччини Роберт Калиняк.

Тим часом, як заявив в середу член Єврокомісії з союзу безпеки Джуліан Кінг, вбивство словацького журналіста - це напад на всіх тих, хто в Європі виступає на захист свободи слова і задає питання.

"Це також атака, мета якої - поставити під сумнів нашу здатність залучити винних до відповідальності. Це необхідно зробити в ім'я нашої демократії, щоб вона залишалася живою і непідкупною", - сказав він в Європарламенті в ході дебатів про вбивство Я.Куцяка.

Він послався на слова глави Єврокомісії Жан-Клода Юнкера, що "вбивствам або залякуванням журналістів не повинно бути місця ні в Європі, ні в жодній іншій демократії". Згідно із запевненнями Дж.Кінга, Єврокомісія єдина в тому, що першим пріоритетом має стати розслідування обставин загибелі словацького журналіста і притягнення до відповідальності винних.

За словами Дж.Кінга, розслідування має бути проведено якомога швидше, і в окремих випадках знадобиться залучати Європол і правоохоронні органи Італії. Він також закликав словацьку владу до повної співпраці.

При цьому він вказав на те, що знадобиться і участь Європейської служби з боротьбі з шахрайством (OLAF), оскільки вбитий журналіст розслідував корупційні справи.

Дж.Кінг підкреслив, що вбивство журналіста в Словаччині, як і вбивство в жовтні минулого року журналістки на Мальті, чи в будь-якому іншому місці Європи або світу, є "абсолютно неприпустимими злочинами".

"Ніяка демократія не може вижити без свободи преси, ось чому журналістика заслуговує на нашу повагу і одночасно нашого захисту. Ми повинні зробити все, що в наших можливостях, щоб не допускати таких вбивств і щоб журналісти були захищені. Плюралізм і свобода преси - це дійсно опори нашій демократії. Вони гарантують роль громадськості ", - зазначив він.

"Журналісти мають право вести розслідування, задавати питання, які турбують, і повідомляти про свої розслідування в репортажах. Це те, що робив Ян Куцяк, і за це його вбили", - сказав Дж.Кінг.

Він вважає, що для словацької влади розкриття цього злочину буде означати "відновлення правової держави" і підтвердження поваги цінностей ЄС.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА