10:35 20.03.2018

Угорщина заблокує проведення комісії Україна-НАТО, якщо не буде припинено закон про освіту

3 хв читати
Угорщина заблокує проведення комісії Україна-НАТО, якщо не буде припинено закон про освіту

 Угорщина не підтримає проведення зустрічі міністрів оборони Євросоюзу і України, запланованої на квітень, а також заблокує проведення комісії Україна-НАТО за участю президента Петра Порошенка в липні, заявив міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто.

"Щодо України Угорщина не має інших інструментів, крім як блокувати міжнародні, європейські та євроатлантичні прагнення Києва. Відповідно Угорщина не підтримує проведення зустрічі міністрів оборони ЄС-Україна, запланованого на квітень, а також саміт НАТО-Україна, запланований на це літо", - сказав він в Брюсселі в рамках зустрічі міністрів закордонних справ ЄС, повідомляє сайт угорського уряду.

Він зазначив, що Угорщина підтримає ці зустрічі тільки в тому випадку, якщо Київ гарантує, що український закон про освіту не набуде чинності до 2023 року.

"Україна повинна гарантувати, що закон, який грубо порушує права меншин, до зазначеного терміну не буде введений в жодній формі, а протягом цього періоду Київ проведе необхідні консультації з угорської громадою і реалізує те, що буде узгоджено на цих переговорах", - пояснив глава МЗС Угорщини.

Він підкреслив, що Угорщина і Європейський Союз очікують від України виконання рекомендацій Венеціанської комісії, консультацій з національними меншинами і заборона на серйозне зменшення існуючих прав. "Тому повинні початися переговори з угорською національною громадою і призупинення реалізації закону про освіту в Україні", - підкреслив П.Сіярто.

Крім того, за його словами, Угорщина очікує від України забезпечення юридичних гарантій виконання домовленостей, тому що, незважаючи на усні обіцянки, все регулярно відбувається в зворотному напрямку.

П.Сіярто також нагадав, що Угорщина є однією з трьох країн ЄС, включаючи Польщу і Словаччину, які здійснюють постачання природного газу в Україну після конфлікту між російською енергетичною компанією "Газпром" і НАК "Нафтогаз" України.

Як повідомлялося, 28 вересня набув чинності закон України "Про освіту", який визначає, що мовою освітнього процесу в навчальних закладах є державна мова, але відповідно до освітньої програми можуть викладатися одна або кілька дисциплін на двох і понад мовами - державною, англійською, іншими офіційними мовами ЄС. Особам, які належать до національних меншин, гарантується право на навчання рідною мовою поряд з українською мовою в окремих класах (групах) комунальних закладах дошкільної та початкової освіти.

27 жовтня Угорщина заблокувала засідання комісії "Україна - НАТО" в грудні 2017 року. "Угорщина не може підтримати інтеграційні прагнення України, тому вона наклала вето на скликання саміту "НАТО - Україна" в грудні", - заявив міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто.

Міністр нагадав, що після ухвалення Верховною Радою закону "Про освіту" Угорщина дала обіцянку, що угорська дипломатія використає всі інструменти, щоб перешкоджати євроінтеграційним прагненням України.

МЗС України спрямувало закон на експертизу до Венеціанської комісії.

8 грудня Міністерство освіти і науки України повідомило, що Європейська комісія за демократію через право (Венеціанська комісія) не підтримала звинувачення Угорщини у звуженні прав національних меншин у статті про мову навчання в законі України "Про освіту". Так, Венеціанська комісія заявила, що питання змісту і обсягу прав належить до компетенції Конституційного суду України, а низка питань щодо застосування мов має вирішуватися спеціальними законами.

15 лютого 2018 року Кабінет Міністрів України зареєстрував у парламенті проект закону про внесення змін до пункту з розділу XII "Прикінцеві та перехідні положення" закону про освіту щодо уточнення деяких положень (№8046), яким пропонується продовжити перехідний період імплементації мовної статті закону "Про освіту "з 2020 до 2023 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

ВАКС ухвалив вирок колишньому нардепу Пацкану та звільнив від покарання у зв'язку із закінченням строку давності

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА