13:24 26.03.2018

Ситуація з Н.Савченко негативно на Україну не вплине - Климпуш-Цинцадзе

3 хв читати
Ситуація з Н.Савченко негативно на Україну не вплине - Климпуш-Цинцадзе

Віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе переконана, що ситуація з арештом позафракційного народного депутата Надії Савченко не вплине негативно на Україну, якщо перебуватиме в правовому полі.

"Я упевнена, що для нас дуже важливо, щоб слідство йшло відповідно до верховенства права. І якщо цей процес буде зрозумілим і відповідатиме праву, то, я думаю, що ніяким негативним способом ця ситуація не вплине на Україну", - сказала вона журналістам після прес-брифінгу на тему "Актуальні виклики імплементації угоди про асоціацію. Перебіг виконання плану заходів на 2018 рік" у Києві в понеділок.

За словами І.Климпуш-Цинцадзе, українській стороні якийсь час доведеться роз'яснювати міжнародним партнерам, що дійсно сталося в ситуації навколо Н.Савченко.

Як повідомлялося, 15 березня генеральний прокурор України Юрій Луценко подав до Верховної Ради подання про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт народного депутата Н.Савченко.

22 березня ВР підтримала подання генпрокурора і надала згоду на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт Н.Савченко. Представники правоохоронних органів у будівлі парламенту повідомили Н.Савченко про підозру, після чого вона у супроводі правоохоронців попрямувала в Управління Служби безпеки України в Києві та Київській області.

Подання були подані у рамках кримінального провадження за ч. 1 ст. 109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну або повалення конституційного ладу чи на захоплення державної влади); ч. 1 ст. 14 (підготовка до злочину), ч. 2 ст. 28 (вчинення злочину групою осіб, групою осіб за попередньою змовою, організованою групою або злочинною організацією), ч. 1 ст. 109; ч. 1 ст. 14 ч. 2 ст. 28, ст. 112 (посягання на життя державного або громадського діяча), ч. 1 ст. 14 ч. 3 ст. 258 (терористичний акт); ч. 1 ст. 258-3 (створення терористичної групи або терористичної організації); ч. 2 ст. 28 і ч. 1 ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами) КК України.

Вранці того самого дня під час засідання комітету Верховної Ради з питань регламенту і організації роботи парламенту, який розглядав подання, генпрокурор Юрій Луценко наголосив, що інкриміновані Н.Савченко статті КК України кваліфікуються як особливо тяжкі і передбачають санкцію виключно у вигляді тримання під вартою.

23 березня Шевченківський районний суд Києва прийняв рішення про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою народному депутату України Н.Савченко терміном на 59 діб - до 20 травня 2018 року.

При цьому суддя визнав безпідставним затримання Н.Савченко 22 березня 2018 року, але при цьому застосував до неї запобіжний захід у вигляді арешту без визначення розміру застави. У мотивувальній частині рішення суддя зазначив, що Н.Савченко не скоїла завершеного злочину, а лише, на думку слідства, мала намір вчинити.

Адвокат нардепа повідомив журналістам, що в понеділок захист має намір подавати апеляцію на обраний їй запобіжний захід.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА