17:38 26.03.2018

Російські дипломати, яких висилають з України, є співробітниками спецслужб

2 хв читати
Російські дипломати, яких висилають з України, є співробітниками спецслужб

Речник Міністерства закордонних справ України Мар'яна Беца заявляє, що 13 російських дипломатів, яких висилають з України, є співробітниками спецслужб і провадять діяльність, несумісну з дипломатичним статусом.

"Це ті, які, як ми й компетентні органи вважаємо, виконують позадипломатичні функції, а також провадять діяльність, не сумісну з консульським або дипломатичним статусом. Їх буде оголошено персонами нон ґрата, і найближчим часом вони залишать територію України", - сказала М.Беца в коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" в понеділок.

За її словами, Україна вручить ноту про оголошення персонами нон ґрата 13 російських дипломатів до кінця поточного дня, після чого вони будуть зобов'язані залишити країну.

"Сьогодні буде вручено ноту російській стороні, тимчасовому повіреному (тимчасовий повірений у справах РФ в Україні Олексій Лукашик - ІФ), про оголошення 13 зазначених осіб персонами нон ґрата", - сказала спікер українського зовнішньополітичного відомства.

М.Беца додала, що з території України будуть видворені не всі російські дипломати: "Будуть видворені не всі, лише 13 із тих небагатьох російських дипломатів, які залишилися".

Відповідаючи на запитання про можливі дзеркальні санкцій з боку РФ, речник МЗС України сказала: "Ми не можемо виключати будь-яких дій з боку РФ, для Росії немає жодних червоних ліній".

Раніше М.Беца в ефірі телеканалу "112. Україна" в понеділок заявила: "Ми прийняли сьогодні разом із компетентними органами рішення про видворення з української території 13 російських дипломатів із тих небагатьох, хто залишився (працювати в Україні - ІФ).

"Ми отримали всі докази, що вони є співробітниками спецслужб. Найближчим часом відбудеться їх видворення з території України. Сьогодні, буквально зараз відбудеться вручення відповідної ноти тимчасовому повіреному Російської Федерації в Україні (тимчасовий повірений у справах РФ в Україні Олексій Лукашик - ІФ) про видворення цих дипломатів і оголошення їх персонами нон ґрата", - додала речник МЗС.

За її словами, таке рішення було ухвалено завчасно і "в дусі солідарності з нашими британськими партнерами та трансатлантичними партнерами, європейськими союзниками". "Наша позиція була скоординованою і зваженою. Ми справді готувалися до цього кроку в зв'язку з хімічною атакою в Солсбері", - розповіла М.Беца.

Як повідомлялося, раніше президент України Петро Порошенко заявив про видворення 13 російських дипломатів "у відповідь на цинічну хімічну атаку в Солсбері". При цьому він нагадав, що, "як відомо, наші дипломатичні відносини з РФ де-факто заморожені".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

До Дня Києва 42 тисячі киян, постраждалих внаслідок катастрофи на ЧАЕС, отримають матеріальну допомогу - Кличко

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА