17:05 28.03.2018

Раді слід скасувати зобов'язання антикорупціонерів із подання е-декларацій - Ган

2 хв читати
Раді слід скасувати зобов'язання антикорупціонерів із подання е-декларацій - Ган

Необхідність подання електронних декларацій громадськими активістами, які працюють у сфері протидії корупції, суперечить європейським прагненням України, Верховна Рада має скасувати цю норму, вважає європейський комісар з питань європейської політики сусідства Йоґаннес Ган.

"Українська влада не виконала своїх зобов'язань. Неможливість скасування цієї норми, зобов'язання державних службовців, що поширюються на громадських активістів, суперечить європейським прагненням України", - йдеться в заяві Й.Гана на сайті Єврокомісії в середу.

За його словами, такі норми суперечать настійним рекомендаціям, наданим Україні міжнародними партнерами, зокрема Венеціанською комісією, БДІПЛ/ОБСЄ та Євросоюзом (зокрема в контексті моніторингу виконання Україною зобов'язань щодо візової лібералізації).

Єврокомісар нагадав, що громадянське суспільство повинно мати можливість контролювати діяльність влади "без зайвих перешкод і втручань", а також зазначив, що система е-декларування була створена для "запобігання корупції державними посадовими особами".

"Додатковий і неприйнятний тягар (е-декларування для активістів - ІФ) грає на руку тим, хто хоче знищити зусилля України із ефективної боротьби з корупцією", - вважає Й.Ган.

Він ще раз наголосив, що е-декларування для активістів громадянського суспільства має бути скасовано: "За останні роки Україна досягла значного прогресу. Важливо не підірвати досягнутий прогрес. Верховна Рада України має повернутися до проблеми і якомога швидше скасувати зобов'язання із е-декларування для активістів громадянського суспільства, обмеживши ці зобов'язання лише державними посадовими особами".

22 березня 2018 року Верховна Рада відмовилася розглядати законопроекти, що скасовують або переносять термін подання електронних декларацій про майно і доходи представниками громадських організацій, які займаються антикорупційною діяльністю. Народні депутати не проголосували за жоден із трьох відповідних законопроектів (№6271, №8120 і №8120-1) для їх включення до порядку денного та розгляду.

27 березня народний депутат України Сергій Лещенко (фракція "Блок Петра Порошенко") анонсував підготовку законопроекту про звільнення антикорупційних активістів від відповідальності за неподання електронної декларації. "Сьогодні антикорупціонери з групою депутатів від "Батьківщини", ДемАльянсу, "Хвилі", "Народного контролю" обговорювали внесення закону про звільнення антикорупційних активістів від відповідальності за неподання електронної декларації. Найближчими днями має з'явитися відповідний законопроект", - написав С.Лещенко на своїй сторінці в соцмережі Facebook.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Столтенберг ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА