18:10 09.04.2018

Порошенко: Україна потребує підтримки ЄС ініціативи введення миротворців ООН на Донбас

3 хв читати
Порошенко: Україна потребує підтримки ЄС ініціативи введення миротворців ООН на Донбас

Президент України Петро Порошенко наголошує, що для України необхідні єдність і підтримка Європейського Союзу у вирішенні питання введення миротворчої місії ООН на Донбас.

"Більш за все ми потребуємо єдиного і сильного ЄС, а також його солідарності з Україною. А на даному етапі – передусім направлення миротворців ООН до України", - сказав П.Порошенко в інтерв'ю німецькому виданню Handelsblatt, витяги з якого наводить прес-служба глави Української держави в понеділок.

Він висловив подяку Німеччині і федеральному канцлеру Ангелі Меркель: "По-перше, за те, що в коаліційний угоді нового уряду було передбачено цілу главу для України, у тому числі в частині підтримки миротворчої місії ООН на Сході держави. Це має важливе символічне значення".

Відповідаючи на запитання про те, як мають діяти Берлін і Брюссель, глава Української держави зазначив: " Терміново подбати про те, аби ми змогли отримати мандат РБ ООН. І режим тиші. Адже під час триваючих збройних сутичок миротворці не зможуть там провести дислокацію. І наші західні партнери повинні й надалі усвідомлювати, що санкції є надзвичайно ефективним інструментом – лише вони можуть змусити Путіна (президент РФ Володимир Путін - ІФ) сісти за стіл переговорів. Якщо російська агресія буде продовжуватися, санкції треба буде поглибити".

За словами П.Порошенко, якщо запитати українців, "то чим ближче до лінії фронту вони мешкають, тим більше вони хочуть миру". "Саме тому ми прагнемо введення там миротворчої місії під егідою ООН", - додав він.

Президент також зазначив, що в питанні введення такої місії на окуповану частину Донбасу є певні зрушення: "Коли я у 2015 році вперше виступив із вимогою до ООН про направлення "блакитних шоломів", всі були проти. Наші американські та європейські друзі теж мали сумніви. Під час моєї зустрічі з президентом Трампом в червні 2017 року він підтвердив свою готовність підтримати таку місію ООН, аби звільнити частину України від російських окупаційних військ".

Він відзначив відмінності української та російської позицій щодо впровадження миротворчої місії. "Росія прагне розташування "блакитних шоломів" уздовж контактної лінії, аби вони не заважали окупаційним військам. Це неприйнятно. Пізніше Росія погодилася на те, аби вони працювали по всій території, але, за російським задумом, мали б супроводжувати виключно спостерігачів від СММ ОБСЄ. Ми ж прагнемо, аби «блакитні шоломи» роззброювали незаконні збройні угруповання, захищали там місцевих мешканців і здійснювали контроль над надходженням і переміщенням військової техніки. І, звісно, вони повинні контролювати частину українсько-російського кордону, яка тимчасово не є підконтрольною Україні", - пояснив президент.

Крім того, П.Порошенко вкотре наголосив, що на сході України "не існує ніякої внутрішньої суперечки за владу, ніякого замороженого конфлікту – а має місце збройна агресія Росії проти України". "Це також і не заморожений конфлікт, хоча його вирішення щораз відсувалося на потім: спочатку до Нового року, потім до виборів в РФ. Путіну варто нам нарешті пояснити, чому він досі не дозволяє розміщення миротворчої місії, покликаної нарешті принести мир", - наголосив президент України.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

Безугла передумала виходити з фракції "Слуга народу"

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА