13:35 10.04.2018

Україна синхронізує з США санкції проти російських олігархів

4 хв читати
Україна синхронізує з США санкції проти російських олігархів

Президент України Петро Порошенко заявив, що Рада національної безпеки та оборони України найближчим часом за його дорученням розгляне питання впровадження санкцій стосовно російських олігархів, які буде гармонізовано з санкціями США.

"Кілька днів тому я дав доручення Службі безпеки України, Кабінету Міністрів і Раді національної безпеки та оборони, секретарю Ради підготувати відповідний проект рішення, який найближчими днями буде винесено на засідання Ради національної безпеки та оборони. Санкції буде впроваджено. Вони будуть максимально гармонізовані з рішенням уряду США, і, безумовно, до складу санкцій буде притягнутий і пан Дерипаска (російський бізнесмен Олег Дерипаска - ІФ) та інші", - сказав глава Української держави на прес-конференції з федеральним канцлером Німеччини Ангелою Меркель у Берліні у вівторок, відповідаючи на запитання, коли буде застосовано санкції проти російських олігархів, аналогічні санкціям, упровадженим США.

Зокрема, в Україні О.Дерипаска залишається кінцевим бенефіціаром ТОВ "Миколаївський глиноземний завод" (МГЗ), свідчать дані Єдиного держреєстру юросіб.

Згідно з держреєстром, О.Дерипаска є бенефіціаром двох співвласників МГЗ - ТОВ "Компанія "Алюміній України" та ТОВ "Гуардон Україна".

У річних звітах "РусАлу" та En+, опублікованих у березні цього року, ці структури зазначили один актив в Україні - RUSAL Mykolaev Ltd., у якому їм належать 100%.

У цих звітах активи в Україні на кінець 2017 року оцінювалися в $183 млн порівняно з $192 млн роком раніше.

Як повідомлялося, в жовтні 2016 року Україна впровадила санкції проти ОК "РусАл" і пов'язаної з нею компанії Judson Trading Limited (Кіпр). Серед заборонних заходів - тимчасове обмеження права особи користуватися і розпоряджатися належним йому майном, обмеження торговельних операцій в Україні, запобігання виведенню капіталу з країни, зупинення виконання економічних і фінзобов'язань. Серед них також - заборона на держзакупівлю деяких товарів і послуг, повна або часткова заборона на здійснення операцій з цінними паперами з особами, котрі підпали під санкції, та заборона Нацбанку України на здійснення низки платежів.

У жовтні 2017 року МГЗ повідомив про продаж російської ОК "РусАл" великому міжнародному сировинному трейдеру Glenсore понад 50% у цьому ТОВ і трьох інших українських компаніях.

"Glenсore, отримавши на баланс частки МГЗ, має акціонерний контроль над активами алюмінієвої галузі в Україні. У володіння українськими підприємствами, що раніше належали "РусАлу", Glencore вступить найближчими днями", - зазначалося в прес-релізі ТОВ "МГЗ".

Антимонопольний комітет України дав дозвіл на проведення операцій, уточнивши, що надав право на концентрації, в результаті яких група Glenсore увійде в капітал іноземних компаній "Гордал Холдингс А.В.В." і "Гандела Інтернешнл А.В.В." (обидві - Аруба), які є учасниками ТОВ "Компанія "Алюміній України" та "Гуардон Україна", які безпосередньо володіють 13,96% і 86,04% частками в МГЗ відповідно.

Проте 10 квітня цього року Glencore повідомила, що відмовилася від конвертації частки в "РусАлі" в розписки En+ через санкції стосовно російських компаній. Глава Glencore Айван Глазенберг залишив раду директорів "РусАлу". Міжнародний трейдер також повідомив, що контракти на алюміній і глинозем "РусАлу" "фінансово несуттєві" для нього. Компанія наразі оцінює свою позицію за цими контрактами.

Glencore заявив, що зобов'язується дотримуватися всіх санкцій і вживає всіх необхідних заходів для пом'якшення будь-яких ризиків для бізнесу в результаті внесення "РусАлу" та En+ до списку санкцій, зокрема щодо можливих вторинних санкцій.

Glencore є одним із п'яти основних кінцевих покупців продукції "РусАлу", випливає з документів російської компанії, разом із Самарським металургійним заводом Alcoa, Toyota, Mechem SA і Rio Tinto Alcan. На Glencore припадає близько 26% продажів "РусАлу", а на цю п'ятірку загалом - 38%. Семирічний контракт із Glencore закінчується наприкінці 2018 року.

Glencore - один із засновників "РусАлу", утворений у 2007 році шляхом злиття "Російського алюмінію" О.Дерипаски, "СУАЛу" Віктора Вексельберга (також внесений до санкційного списку) та його партнерів і глиноземних активів Glencore. Glencore належить 8,75% "РусАлу". В жовтні 2017 року Glencore заявив про намір конвертувати цю частку в GDR En+.

"РусАлу" в Україні належить також близько 29% в Запорізькому алюмінієвому комбінаті (ЗАлК), а 68,01% раніше придбаних російською компанією акцій ЗАлК повернуто в держвласність. "РусАл" оскаржує повернення акцій у держвласність у Міжнародному центрі з урегулювання інвестиційних спорів.

МГЗ у 2017 році збільшив випуск глинозему на 11% порівняно з 2016 роком - до 1,676 млн тонн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

Безугла передумала виходити з фракції "Слуга народу"

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА