15:31 25.06.2018

Намір Ягланда просити про звільнення Сенцова не пов'язаний із планами делегації РФ повернутися до ПАРЄ - Ар'єв

2 хв читати
Намір Ягланда просити про звільнення Сенцова не пов'язаний із планами делегації РФ повернутися до ПАРЄ - Ар'єв

Голова делегації Верховної Ради в ПАРЄ Володимир Ар'єв не пов'язує можливе звільнення українського режисера Олега Сенцова, утримуваного в РФ, на прохання генсека Ради Європи Турбйорна Ягланда з перспективою російської делегації в ПАРЄ відновити свої права.

"Я не думаю, що це дуже пов'язані речі, оскільки для того, щоб повернутися, Росія повинна зробити вагомі кроки, й не один. Багато членів ПАРЄ дотримується саме такої думки. Тільки один Сенцов - це не питання. По-перше, не вирішується питання щодо інших українських політв'язнів, яких майже 70", - сказав він у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" в понеділок.

На думку В.Ар'єва, ініціатива генсека Ради Європи просити президента РФ звільнити О.Сенцова свідчить скоріше про бажання Т.Ягланда відновити діалог з Україною.

"Тому що останнім часом через його позицію, яка виходить із його хороших стосунків із Володимиром Путіним, відносини (з українською стороною - ІФ), скажімо так, погіршилися", - зазначив голова української делегації.

При цьому він наголосив, що українська делегація в ПАРЄ протистоятиме внесенню змін до регламенту організації, які дадуть змогу відновити в правах делегацію РФ без виконання вимог асамблеї.

За словами В.Ар'єва, якщо Росії вдасться пролобіювати зміну регламенту, українська та деякі інші делегації розглядатимуть питання про припинення роботи в ПАРЄ.

"Для нас одна позиція важлива - щоб не асамблея йшла назустріч вимогам шантажу Росії, а Росія повинна йти назустріч законним вимогам асамблеї, тому що Росія брала на себе ці зобов'язання, коли вступала до Ради Європи", - сказав він.

Говорячи про процедуру проходження пропозицій щодо змін до регламенту асамблеї, В.Ар'єв пояснив, що Ad-hoc комітет може згрупувати й направити їх до Бюро ПАРЄ з рекомендаціями, в які комітети далі їх направляти.

"У п'ятницю Бюро асамблеї, яке останнім часом є трохи проросійським, розглядатиме питання відповідного направлення тих чи інших пропозицій до різних комітетів. Потім процедура розгляду в комітетах: призначається доповідач, триває дискусія. Там ми й працюватимемо", - пояснив голова делегації ВР.

За його словами, проходження питання в комітетах триватиме близько півроку, й воно не може бути винесене на розгляд асамблеї під час осінньої сесії.

В.Ар'єв допускає, що РФ домагатиметься винесення питання змін до регламенту на постійний комітет.

"Це скорочена асамблея - і за складом, і за часом, - яка відбудеться в Гельсінкі наприкінці року. Але ми виступатимемо категорично проти винесення такого важливого питання на постійний комітет, оскільки такі серйозні зміни має вирішувати виключно асамблея, а отже, це може бути не раніше ніж у січні", - заявив В.Ар'єв.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

57% українців вважають, що Україна скоріше або повністю є демократичною країною - КМІС

Порошенко передав ЗСУ ще 5 комплексів РЕБ "Ай-Петрі"

Держдеп США анонсував поставки нових озброєнь України найближчими тижнями

Віталій Кличко зустрівся з послами країн G7 та ЄС з нагоди Дня Європи

Нардепи з "Євросолідарності" попросили главу СБУ відреагувати на виступ "Кварталу-95", який викликав обурення у військових

У другому турі президентських виборів і на парламентських виборах у Північній Македонії перемагає опозиція

Єврейська конфедерація України закликала Верховну Раду визнати ХАМАС терористичною організацією

Звання "Почесний громадянин Києва" присвоєно Валерію Залужному та Ліні Костенко - Кличко

Порошенко в Берліні представив план спільної перемоги над агресором і застеріг союзників – Путін не планує зупинятись в Україні

Стефанчук підписав розпорядження про допуск журналістів до Ради під час воєнного стану

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА