19:54 27.06.2018

Сенат Польщі слідом за сеймом затвердив зміни до закону про Інститут національної пам'яті

2 хв читати
Сенат Польщі слідом за сеймом затвердив зміни до закону про Інститут національної пам'яті

Сенат Польщі слідом за сеймом вніс зміни до закону про Інститут національної пам'яті (ІНП), повідомляє "Польське радіо".

Згідно з повідомленням, за зміни проголосували 76 сенаторів, один був проти й один утримався.

Ці зміни скасовують положення про кримінальну відповідальність за приписування польському народу або державі відповідальності за злочини, наприклад, нацистської Німеччини.

Остаточне рішення про закон приймає президент Польщі.

Раніше цього дня сейм Польщі схвалив зміни до закону про Інститут національної пам'яті (ІНП), скасувавши положення про кримінальну відповідальність за приписування польському народу або державі відповідальності за злочини нацистської Німеччини. Цю зміну підтримали 388 депутатів, проти проголосували 25, утрималися п'ятеро.

За невідкладний розгляд цього питання виступав прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький.

Як повідомив інформресурс TVN24, у скасованих статтях ідеться тільки про "публічне приписування польському народу відповідальності за злочини Третього рейху". Згадування про "злочини українських націоналістів" залишається, як і відповідальність за це.

Згідно з нормами, що набули чинності 1 березня, передбачено, зокрема, покарання у вигляді позбавлення волі за приписування польському народу або польській державі відповідальності за злочини, які скоїла нацистська Німеччина. Ця норма викликала суперечки в Ізраїлі, США та Україні.

Як повідомлялося, сенат Польщі на початку лютого ухвалив без поправок закон про Інститут національної пам'яті, який передбачає, зокрема, покарання за "злочини українських націоналістів". Зміни до закону передбачають штрафи або тюремне ув'язнення на термін до трьох років за "приписування відповідальності польському народу або державі, зокрема за злочини, вчинені Третім рейхом". Крім того, злочином у документі називається "Волинська різанина", за заперечення "Волинської різанини" також передбачається покарання.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна потребуватиме додаткового фінансування у розмірі 200 мільярдів євро, - депутат Європарламенту

Україна має отримати заморожені $300 мільярдів до проведення будь-яких перемовин з Росією

Заморожені російські активи повинні бути повністю конфісковані і передані Україні - Арсеній Яценюк під час онлайн-дискусії КБФ

Президенти Бразилії та ПАР не поїдуть на Саміт миру у Швейцарії - ЗМІ

Фракція партії "УДАР Віталія Кличка" висловила солідарність із народом Грузії та підтримку його боротьби за свободу і демократію

Зеленський пропонує Раді денонсувати угоду між Україною та Білоруссю про взаємне спрощення зміни громадянства

Дебати Байдена і Трампа заплановано на 27 червня і 10 вересня

Порошенко привіз військовим на Харківщину FPV-дрони і техніку

Міністр оборони Естонії: Ідея відправлення військ в Україну нікуди не поділася, проте конкретної дискусії щодо цього не було

Президент США підписав закон про заборону імпорту урану з Росії, повідомляє Білий дім

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА