20:48 19.07.2018

Міжнародний суд ООН очікує від РФ дані про виконання наказу про відновлення діяльності меджлісу до січня 2019 року

3 хв читати
Міжнародний суд ООН очікує від РФ дані про виконання наказу про відновлення діяльності меджлісу до січня 2019 року

Міжнародний суд ООН направив РФ вимогу щодо виконання пункту наказу ООН про відновлення діяльності меджлісу кримськотатарського народу в Криму й чекає на інформацію за результатами до 19 січня 2019 року, повідомила заступник міністра закордонних справ України Олена Зеркаль.

"Щойно ми отримали листа від Міжнародного суду ООН, в якому суд повідомив нас, що направив до РФ вимогу, сформульовану у притаманній суду консервативно-дипломатичній мові щодо виконання обов'язкового пункту наказу ООН про відновлення дії меджлісу. (...) Своїм листом суд... прямо звернув увагу Росії, що наказ є обов'язковим, вимога відновити дію меджлісу чітка і потребує вжиття конкретних заходів. Росія має вжити цих заходів і поінформувати суд про них до 19 січня 2019 року", - написала вона на сторінці у Facebook у четвер.

О.Зеркаль пояснила, що оскільки для України було очевидно, що Росія не мала наміру скасовувати дію дискримінаційної заборони діяльності меджлісу, як передбачено наказом Міжнародного суду ООН, 19 квітня українська сторона звернулася до суду з проханням підтвердити, що Росія зобов'язана скасувати заборону діяльності меджлісу відповідно до наказу цього суду від 19 квітня 2017 року про застосування тимчасових заходів.

За словами заступника глави МЗС, у подальшому листуванні з Міжнародним судом ООН Росія "у найкращих традиціях сталінського Радянського Союзу намагалася переконати всіх, що кримські татари добре живуть в умовах окупації". Проте такі пояснення не відвернули увагу суду від головного - наказ не виконано.

О.Зеркаль зазначила, що нинішня відповідь Міжнародного суду ООН Росії - важливий інструмент боротьби за права кримськотатарського народу і за відновлення дії органів, легітимних у кримських татар.

"Цим суд також нагадав Росії, що судові рішення слід поважати і виконувати - і накази Суду ООН, і рішення Стокгольмського арбітражного інституту, і багатьох інших судових інстанцій, в яких розглядаються справи проти Росії", - підсумувала вона.

У заяві МЗС України з цього приводу, зокрема, зазначено, що "у своїх листах до сторін суд підтвердив обов'язковість виконання цього наказу (про відновлення діяльності меджлісу - ІФ) та зобов'язав Російську Федерацію до 18 січня 2019 року проінформувати щодо конкретно вжитих кроків, спрямованих на виконання цього наказу".

"Тривале ігнорування Російською Федерацією наказів Міжнародного суду є неприйнятним. Україна закликає Російську Федерацію виконати свої міжнародні зобов'язання шляхом безумовного скасування заборони діяльності меджлісу, як це передбачено текстом наказу Міжнародного суду ООН у 2017 році, що було підтверджено сьогодні", - наголошується в заяві МЗС.

Як повідомлялося, Міжнародний суд ООН (Гаага) у рамках позову України проти РФ 19 квітня 2017 року озвучив рішення, згідно з яким РФ зобов'язана забезпечити дотримання прав кримських татар у Криму, дозволити діяльність меджлісу кримськотатарського народу і забезпечити доступність освіти українською мовою.

24 квітня 2018 року Україна звернулася до Міжнародного суду ООН з проханням надати роз'яснення про стан виконання попереднього рішення суду у рамках позову України проти РФ про застосування Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації, зокрема відновити діяльність меджлісу кримськотатарського народу.

У травні 2018 року Міжнародний суд ООН звернувся до РФ із вимогою надати інформацію про хід виконання припису суду в частині відновлення діяльності меджлісу кримськотатарського народу в Криму.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Можлива загибель Раїсі може мати серйозні наслідки для Ірану, вважають в Інституті вивчення війни

Україна потребуватиме додаткового фінансування у розмірі 200 мільярдів євро, - депутат Європарламенту

Україна має отримати заморожені $300 мільярдів до проведення будь-яких перемовин з Росією

Заморожені російські активи повинні бути повністю конфісковані і передані Україні - Арсеній Яценюк під час онлайн-дискусії КБФ

Президенти Бразилії та ПАР не поїдуть на Саміт миру у Швейцарії - ЗМІ

Фракція партії "УДАР Віталія Кличка" висловила солідарність із народом Грузії та підтримку його боротьби за свободу і демократію

Зеленський пропонує Раді денонсувати угоду між Україною та Білоруссю про взаємне спрощення зміни громадянства

Сейм Польщі вніс зміни до закону про допомогу громадянам України

Дебати Байдена і Трампа заплановано на 27 червня і 10 вересня

Порошенко привіз військовим на Харківщину FPV-дрони і техніку

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА