20:18 01.10.2018

Туск і Столтенберг закликають македонських політиків змінити назву країни

2 хв читати
Туск і Столтенберг закликають македонських політиків змінити назву країни

Голова Європейської ради Дональд Туск і генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг закликали македонських політиків скористатися "історичною можливістю" результату минулого в країні референдуму про назву країни.

"Угода про назву між Афінами і Скоп'є створила історичну можливість для країни приєднатися до трансатлантичної і європейської спільноти в якості рівноправного члена. Це змінило б життя людей в країні і їх дітей на краще", - йдеться в спільній заяві керівників ЄС і НАТО, поширеній у понеділок у Брюсселі.

У ній наголошується, що на референдумі минулої неділі "переважна більшість голосів підтримала цей шлях".

"Нині рішення про подальші дії за політиками Скоп'є. Рішення, які вони приймуть найближчими днями і тижнями, будуть визначати долю їх країни і народу на багато поколінь", - підкреслили Д.Туск і Є.Столтенберг.

Суперечка між Грецією і Македонією щодо назви країни триває вже довгі роки. Грецьку сторону не влаштовує назва Республіка Македонія, так як, на її думку, вона занадто співзвучна з назвою грецької області Македонія.

Вважається, що врегулювання цього питання відіграє ключову роль для майбутнього країни, оскільки потім Македонія зможе приєднатися до таких об'єднань, як ЄС і НАТО. Раніше через цією суперечкою грецька сторона, будучи членом цих двох альянсів, блокувала вступ Македонії як в ЄС, так і в НАТО.

Улітку Греція і Македонія досягли домовленості про перейменування Колишньої Югославської Республіки Македонія в Північну Македонію. Парламент Македонії підтримав реалізацію угоди між Афінами і Скоп'є, підписаної главами МЗС двох держав в грецькому Преспесі, проте президент Македонії Георге Іванов визнав цю угоду неконституційною і 26 червня відмовився підписувати відповідний документ.

Потім македонські парламентарії повторно ратифікували угоду з Грецією про нову назву Македонії, позбавивши тим самим президента можливості її заблокувати.

Напередодні в Македонії відбувся референдум про перейменування країни. Згідно з інформацією західних ЗМІ, більше 90% підтримали можливість зміни назви країни, проте явка склала близько 36% при необхідному мінімумі в 50%. Низька явка може загрожувати відмовою македонського парламенту в утвердженні його результатів.

Еще по теме

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна потребуватиме додаткового фінансування у розмірі 200 мільярдів євро, - депутат Європарламенту

Україна має отримати заморожені $300 мільярдів до проведення будь-яких перемовин з Росією

Заморожені російські активи повинні бути повністю конфісковані і передані Україні - Арсеній Яценюк під час онлайн-дискусії КБФ

Президенти Бразилії та ПАР не поїдуть на Саміт миру у Швейцарії - ЗМІ

Фракція партії "УДАР Віталія Кличка" висловила солідарність із народом Грузії та підтримку його боротьби за свободу і демократію

Зеленський пропонує Раді денонсувати угоду між Україною та Білоруссю про взаємне спрощення зміни громадянства

Сейм Польщі вніс зміни до закону про допомогу громадянам України

Дебати Байдена і Трампа заплановано на 27 червня і 10 вересня

Порошенко привіз військовим на Харківщину FPV-дрони і техніку

Міністр оборони Естонії: Ідея відправлення військ в Україну нікуди не поділася, проте конкретної дискусії щодо цього не було

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА