07:57 15.10.2018

У Баварії за підсумками виборів може бути сформована коаліція ХСС і "Вільних виборців"

3 хв читати
У Баварії за підсумками виборів може бути сформована коаліція ХСС і "Вільних виборців"

Керувати Баварією за підсумками виборів, швидше за все, буде Християнсько-соціальний союз (ХСС) і об'єднання "Вільні виборці", вважає професор політології Вільного університету Берліна Нільс Дідеріх.

У неділю в Баварії відбулись вибори до земельного парламенту-ландтага, екзит-поли телеканалу "АРД" (Infratest Dimap) і "ЦДФ" (Forschungsgruppe Wahlen) показують очікувано низьку підтримку в 35,5% правлячих консерваторів з Християнсько-соціального союзу (ХСС) - тепер ХСС не зможе правити самостійно, партії доведеться формувати коаліцію.

У бесіді з кореспондентом "Інтерфаксу" Н.Дідеріх прокоментував результати регіональних виборів і припустив, як може виглядати нова правляча коаліція в земельному парламенті-ландтазі.

"Це відносно зрозуміло - існують" Вільні виборці ", які однозначно розташовуються на консервативному фланзі і, таким чином, близькі ХСС. Вони можуть скласти хоч і з невеликою перевагою, але переконливу більшість у ландтазі. Принаймні, так все виглядає зараз - як будуть розподілені мандати, ми поки не знаємо", - сказав політолог.

"Вільні виборці", за його словами, це об'єднання, яке сформувалося з учасників комунальних виборів, з тих груп людей, які "не вибирають традиційні партії, а з різних причин формують власні групи і списки кандидатів".

"У "Вільних виборців" є основна тенденція протистояння бюрократичному тиску ХСС, але постановка цілей в змістовному плані значною мірою збігається з настроями в ХСС", - вказав експерт.

На думку професора, є другий можливий варіант коаліції - з ХСС і "Зеленими".

"Інша можливість має на увазі так звану "чорно-зелену" коаліцію. Вона буде трохи складніше, тому що як друга за величиною партія в парламенті партія "Зелених" тепер виставлятиме чіткі вимоги. Чи зможе ХСС їх виконати - невідомо", - вказав співрозмовник агентства.

За його словами, основним каменем спотикання між ХСС і "Зеленими" є розбіжності в міграційній політиці та політиці у відношенні до біженців. ХСС виступає за чіткий контроль і обмеження числа мігрантів.

"Зелені" займають протилежну ХСС позицію, і я не знаю, як там можна знайти компроміс. Я припускаю, що все йде до коаліції між ХСС і "Вільними виборцями", - сказав Н.Дідеріх.

"Зеленим" опитування пророкують друге місце (18,5-19%), Соціал-демократичній партії Німеччини СДПН можуть дістатися рекордно низькі 9,5-10% голосів. Також вперше в історії права "Альтернатива для Німеччини" може пройти в баварський парламент (11%). Об'єднанню "Вільні виборці" може дістатися 11,5% голосів, Вільній демократичній партії Німеччини - 5%.

Раніше в неділю лідер "Вільних виборців" Хуберт Айвангер в ефірі телеканалу "ЦДФ", відповідаючи на питання про перспективу формування коаліції з ХСС, заявив наступне: "Я був би готовий. Якщо він (діючий баварський прем'єр від ХСС Маркус Зедер - ІФ) скаже "так", то ми будемо брати участь".

Ключовий кандидат "Зелених" Катаріна Шульце, зі свого боку, заявила, що мова за участі "Зелених" може йти про політику проєвропейську і справедливу, але не про антиєвропейську та авторитарну.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Сергія Тюріна призначено головою Хмельницької облдержадміністрації

Шмигаль обговорив із главою МЗС Великої Британії питання економічної та енергетичної підтримки

Азербайджан візьме участь у конференції з відновлення України в Берліні

Президент Грузії закликала учасників акції протесту в Тбілісі не проявляти агресію і дочекатися майбутніх виборів

Грузія перебуває на роздоріжжі – фон дер Ляйєн про протести у Тбілісі

В Офісі президента закликали світових діячів культури підтримати Глобальний саміт миру

Кличко: Президент України несе відповідальність за управління державою, її захист і оборону і має виконувати ці функції до завершення війни

Питання кількості міністерств є політичним рішенням фракції "Слуга народу" - Немчінов

Україна вітає домовленості про делімітацію кордону між Азербайджаном та Вірменією

Трамп вважає неправильним для США виділяти Україні більше фінансової допомоги, ніж Європа

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА