09:48 26.10.2018

Геращенко прокоментувала заяву Хуга про відсутність військових РФ на Донбасі

3 хв читати
Геращенко прокоментувала заяву Хуга про відсутність військових РФ на Донбасі

Перший віце-спікер Верховної Ради, представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи (ТКГ) Ірина Геращенко шкодує через заяви першого заступника Спеціальної моніторингової місії (СММ) ОБСЄ Александра Хуга про відсутність російської військової присутності на Донбасі та дякує іншим представникам СММ, які її фіксують.

"Щодо заяви представника ОБСЄ А.Хуга, що, мовляв, російську військову форму можна купити на базарі. Мені щиро прикро, що А.Хуг, чия місія на посаді заступника голови СММ ОБСЄ... завершується, такою очевидно недолугою та невдалою заявою. Сподіваюся, це просто невдало сформулювала ним фраза, а не позиція", - написала І.Геращенко на своїй сторінці в соцмережі Facebook.

Вона наголошує, що СММ ОБСЄ щотижня фіксує на Донбасі та відображає у своїх офіційних звітах новітню російську радіолокаційну та іншу техніку, танки, іншу зброю. "Російську. Новітню. Не радянську. Таку не купиш на базарі і не перемалюєш замість зірочки російський прапор. Тому принагідно хочу подякувати тим сміливим і чесним представникам СММ ОБСЄ, які є в місії і не які сліпоглухонімі, а все бачать, фіксують і чесно пишуть про це у своїх рапортах", - написала І.Геращенко.

За її словами, ситуація з фіксацією російської військової присутності покращилася зі зменшенням представництва РФ у спостережній місії. "Українська сторона всі ці роки докладала чимало зусиль, аби відсоток росіян у спостережній місії зменшився. Сьогодні їх менше - і спостерігачі одразу почали бачити російську військову техніку", - зазначила І.Геращенко.

Вона висловила нерозуміння з огляду на те, що СММ ОБСЄ так і не допустили до місця падіння "Боїнга" рейсу МН17, до місця вбивства одного з лідерів бойовиків Олександра Захарченка, при тому, що там працювали представники ФСБ і слідчий комітет РФ, а також з огляду на відсутність заяв щодо виявлених протипіхотних мін із російським маркуванням, щодо сексуальних домагань до однієї зі спостерігачок.

"Питань чимало. Ми їх задаємо регулярно в Мінську. Будемо це робити і надалі й очікувати та вимагати від ОБСЄ ретельного, неупередженого і чесного виконання спостережної місії, без загравань із РФ", - резюмувала І.Геращенко.

Як повідомила раніше українська служба "Голосу Америки", А.Хуг розповів в інтерв'ю американському виданню Foreign Policy, що моніторингова місія ОБСЄ не побачила доказів російського втручання на Донбасі. Заступник голови СММ ОБСЄ в Україні заявив, що в ОБСЄ бачили людей із розпізнавальними знаками Російської Федерації, але, за його словами, "таку форму можна купити де завгодно". На запитання, яка позиція ОБСЄ щодо втручання Росії в події на сході України, А.Хуг зазначив: "Що стосується того, що ми побачили на місці, ми не побачили прямих доказів (російського втручання - ІФ). Втім, ми бачили конвої, які виїжджають та в'їжджають в Україну брудними дорогами посеред ночі в місцях, де немає офіційного перетину кордону".

За словами А.Хуга, на одній із ділянок прикордонної території ОБСЄ вдалося зафіксувати незаконний перетин кордону й оприлюднити відповідне відео. "Ми бачили особливі види зброї, які ми в деталях описали, включаючи військове електронне озброєння. Ми також говорили з узятими в полон українською армією полоненими, які заявляють, що вони служать у російській армії і під час ротації беруть участь у військових діях в Україні", - заявив А.Хуг. "Ми бачили також розпізнавальні знаки Німеччини, Іспанії та інших - але також Росії", - зазначив заступник голови СММ ОБСЄ.

Як повідомлялося, А.Хуг 31 жовтня залишить свою посаду.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Порошенко після служби в Михайлівському соборі привітав усіх із Великоднем

Сергія Тюріна призначено головою Хмельницької облдержадміністрації

Шмигаль обговорив із главою МЗС Великої Британії питання економічної та енергетичної підтримки

Україна не бачить загроз у зв'язку з майбутніми виборами до Європарламенту - Стефанішина

Азербайджан візьме участь у конференції з відновлення України в Берліні

Президент Грузії закликала учасників акції протесту в Тбілісі не проявляти агресію і дочекатися майбутніх виборів

Грузія перебуває на роздоріжжі – фон дер Ляйєн про протести у Тбілісі

В Офісі президента закликали світових діячів культури підтримати Глобальний саміт миру

Кличко: Президент України несе відповідальність за управління державою, її захист і оборону і має виконувати ці функції до завершення війни

Питання кількості міністерств є політичним рішенням фракції "Слуга народу" - Немчінов

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА