15:40 30.01.2019

Сайдік замість своїх прямих обов'язків займається самодіяльністю і друкує "мирний план для України" - І.Геращенко

3 хв читати
Сайдік замість своїх прямих обов'язків займається самодіяльністю і друкує "мирний план для України" - І.Геращенко

Перший віце-спікер Верховної Ради, представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронній контактній групі (ТКГ) Ірина Геращенко розцінює "мирний план для України" представника ОБСЄ в ТКГ Мартіна Сайдіка як самодіяльність і радить йому зосередитися на питанні звільнення українських заручників.

"Ми, учасники мінських груп, із подивом прочитали, що представник головуючого в ОБСЄ Мартін Сайдік, замість зосередитися на прямих обов‘язках координатора і докласти максимум зусиль для конструктивної роботи мінських груп, перестати панічно боятися росіян, сприяти розблокуванню звільнення заручників і реального прогресу в безпекових питаннях, друкує "мирний план для України", чомусь в австрійському виданні. Це виглядає як певним чином самодіяльність. Адже відповідного мандату ані від ОБСЄ, ані від нормандського формату в представника ОБСЄ в ТКГ немає", - написала І.Геращенко на своїй сторінці у Facebook у середу.

На її думку, М.Сайдіку й іншим координаторам ОБСЄ необхідно зосередитися на питанні звільнення заручників. "Зокрема, він вже довгий час не може виконати вимогу української сторони й провести спільне засідання ТКГ і гуманітарної підгрупи з питання звільнення заручників", - написала І.Геращенко.

Вона повідомила, що напередодні сьогоднішніх засідань груп ТКГ у Мінську, направила на адресу М.Сайдіка чергового листа з проханням домогтися від представників Російської Федерації відповіді на українську пропозицію "віддати засуджених громадян РФ і забрати політв'язнів Кремля".

За словами І.Геращенко, наявні Мінські угоди грубо порушує країна-член ОБСЄ - Російська Федерація. "Саме тому і лише тому на Донбасі триває війна, робота груп заблокована, переговорний процес деградує. І ми щиро очікуємо від посла М.Сайдіка відповідальної заяви про деструктивну позицію РФ і на Донбасі, і в групах, й активну позицію - на ТКГ. Щоб розблокувати процес звільнення заручників. Щоб працював режим тиші", - наголосила представник України в гуманітарній підгрупі.

"А мирний план у нас є. І його оприлюднив президент П.Порошенко, і не в австрійській газеті, а з трибуни ООН. Ми давно виступаємо за введення миротворчої місії ООН на Донбас. Правда, блокує це одна країна - РФ", - підсумувала І.Геращенко.

Як повідомлялося, 29 січня в Києві І.Геращенко заявила вона журналістам, що скептично оцінює перспективу реалізації плану щодо врегулювання ситуації на Донбасі спецпредставника ОБСЄ в ТКГ Мартіна Сайдіка, зазначаючи при цьому, що від ОБСЄ і її координаторів очікують більш активної залученості у вирішення питань виконання Мінських угод.

Тоді вона зазначила: "незрозуміло, що саме мають проголосувати, за ідеєю М.Сайдіка, два парламенти. Тому що я складно собі уявляю хоч один документ, який наразі одночасно можуть ратифікувати Верховна Рада України та Держдума Російської Федерації", - зазначила І.Геращенко, додавши: "до Держдуми у нас одне питання - нехай вони проголосують за те, щоб вивести свої війська з Донбасу та з Криму".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Сергія Тюріна призначено головою Хмельницької облдержадміністрації

Шмигаль обговорив із главою МЗС Великої Британії питання економічної та енергетичної підтримки

Україна не бачить загроз у зв'язку з майбутніми виборами до Європарламенту - Стефанішина

Азербайджан візьме участь у конференції з відновлення України в Берліні

Президент Грузії закликала учасників акції протесту в Тбілісі не проявляти агресію і дочекатися майбутніх виборів

Грузія перебуває на роздоріжжі – фон дер Ляйєн про протести у Тбілісі

В Офісі президента закликали світових діячів культури підтримати Глобальний саміт миру

Кличко: Президент України несе відповідальність за управління державою, її захист і оборону і має виконувати ці функції до завершення війни

Питання кількості міністерств є політичним рішенням фракції "Слуга народу" - Немчінов

Україна вітає домовленості про делімітацію кордону між Азербайджаном та Вірменією

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА