20:05 04.02.2019

Вашингтон дотримуватиметься ДРСМД у першій половині 2019 року

3 хв читати
Вашингтон дотримуватиметься ДРСМД у першій половині 2019 року

У держдепартаменті США заявили, що Вашингтон має намір дотримуватися умов Договору про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності (ДРСМД) протягом наступних шести місяців, повідомляє в понеділок британська телерадіокорпорація BBC.

"Наразі ми все ще пов'язані умовами договору і будемо дотримуватися його в наступні півроку. При цьому ми продовжимо вивчення можливих заходів у відповідь на порушення Росією договору. Ймовірно, це надасть Росії додаткового стимулу для того, щоб переглянути її думку щодо припинення дії ДРСМД", - сказала в інтерв'ю BBC представник держдепу США Ванесса Аскер.

Окрім цього, представник розповіла про плани Вашингтона з розробки нових систем озброєнь і ракет середньої дальності.

"У 2017 році президент США (Дональд Трамп - ІФ) підписав директиву, що дозволяє почати дослідження і розробку нових оборонних систем. Конгрес виділив на це бюджет у $ 48 млн. Нині Пентагон розглядає можливість розробки додаткових оборонних можливостей", - зазначила В.Аскер.

За її словами, в разі розробки нової системи, Сполученим Штатам доведеться провести тривалу роботу: йдеться про тренування солдатів і офіцерів для управління і обслуговування системи, а також про консультації з партнерами Вашингтона щодо розміщення системи.

При цьому В.Аскер нагадала про те, що США заперечують позицію Москви про те, що американські важкі безпілотники підпадають під поняття ракет середньої і меншої дальності.

"Безпілотники - це не ракети, тому їх використання не може регулюватися договором про РСМД, вони там просто не згадуються. Більше того, безпілотники принципово відрізняються від ракет. До того ж російська сторона також займається розробкою військових безпілотників протягом багатьох років", - сказала представник держдепу США.

"Ми не згодні з такою оцінкою (Москви - ІФ). ДРСМД дозволяє використання і тестування ракет-мішеней при дотриманні певних параметрів. Ми цих параметрів суворо дотримуємося", - додала вона.

Представник держдепу США уточнила, що США завжди повідомляли другу сторону про проведені пуски важких безпілотників, а також направляли Росії необхідні документи з цього питання.

В.Аскер, окрім того, не змогла дати точної відповіді на питання журналістів про те, чи будуть США надалі продовжувати Договір про заходи щодо скорочення і обмеження стратегічних наступальних озброєнь (СНО-3).

"Новий договір СНО (СНО-3) повністю виконується і закінчується тільки в лютому 2021 року. Це ще два роки. Ми договір не порушуємо, але поки не прийняли рішення з приводу його продовження. У нас є ще кілька років, щоб прийняти це рішення", - заявила В.Аскер.

20 жовтня минулого року Д.Трамп заявив про намір вийти з ДРСМД у зв'язку з тим, що російська сторона нібито порушує положення цієї угоди. Слідом за цим 4 грудня держсекретар США Майк Помпео висунув ультиматум Росії з вимогою протягом 60 днів знищити або модифікувати ракету 9М729, яка, як стверджують у Вашингтоні, за своїми показниками порушує договір. Згодом американська сторона посилила вимоги, наполягаючи тільки на верифікованому знищенні ракети.

Росія відкидає обвинувачення американської сторони і висуває зустрічні претензії до США, заявляючи, що Вашингтон порушує ДРСМД, розміщуючи на об'єктах ПРО в Європі універсальні пускові установки МК-41, розроблені для пусків крилатих ракет типу Tomahawk дальністю в 2,4 тис. кілометрів, що підпадають під заборону ДРСМД.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Можлива загибель Раїсі може мати серйозні наслідки для Ірану, вважають в Інституті вивчення війни

Україна потребуватиме додаткового фінансування у розмірі 200 мільярдів євро, - депутат Європарламенту

Україна має отримати заморожені $300 мільярдів до проведення будь-яких перемовин з Росією

Заморожені російські активи повинні бути повністю конфісковані і передані Україні - Арсеній Яценюк під час онлайн-дискусії КБФ

Президенти Бразилії та ПАР не поїдуть на Саміт миру у Швейцарії - ЗМІ

Фракція партії "УДАР Віталія Кличка" висловила солідарність із народом Грузії та підтримку його боротьби за свободу і демократію

Зеленський пропонує Раді денонсувати угоду між Україною та Білоруссю про взаємне спрощення зміни громадянства

Сейм Польщі вніс зміни до закону про допомогу громадянам України

Порошенко привіз військовим на Харківщину FPV-дрони і техніку

Міністр оборони Естонії: Ідея відправлення військ в Україну нікуди не поділася, проте конкретної дискусії щодо цього не було

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА