21:58 28.02.2019

Формулювання президентського законопроекту про незаконне збагачення унеможливлюють притягнення чиновників до відповідальності

3 хв читати
Формулювання президентського законопроекту про незаконне збагачення унеможливлюють притягнення чиновників до відповідальності

Президентський законопроект щодо кримінальної відповідальності за незаконне збагачення (№10110) містить формулювання, яке унеможливлює притягнення чиновників до відповідальності за придбання майна за необґрунтовані доходи, заявляє громадська організація "Центр протидії корупції" (ЦПК).

"Для залучення чиновників до відповідальності за необґрунтовані статки слідству потрібно буде доводити, що такий чиновник не отримував хабарів або не зловживав владою чи службовим становищем. Простіше кажучи, прокурор буде зобов'язаний подати окремі докази, що підтверджують невинуватість чиновника в двох злочинах (зловживання та хабарі), а вже потім можна говорити про незаконне збагачення", - сказано в повідомленні на сайті ЦПК в четвер увечері.

На думку антикорупційної організації, це "фактично означає, що слідство має проводити окремі слідчі дії, щоб спростувати ці два злочини", але таких повноважень не передбачає Кримінальний процесуальний кодекс (КПК).

"З таким формулюванням неможливо буде залучити чиновників до відповідальності за придбання майна, яке не пояснюється їх офіційними доходами", - відзначають у ЦПК.

У повідомленні вказується, що президентський законопроект погіршує формулювання злочину незаконного збагачення, введеного за часів колишнього президента України Віктора Януковича 2011 року.

"Саме тоді вперше взяли цю статтю, але прописали її таким чином, щоб виключити покарання за незаконне збагачення. Тоді під незаконним збагаченням розумілося отримання неправомірної вигоди. Однак, якщо раніше для покарання чиновника за незаконні доходи необхідно довести отримання хабара, то зараз Порошенко пропонує довести , що чиновник не отримував хабарів і не зловживав своєю посадою", - сказано в повідомленні.

У ЦПК також підкреслюють, що повторна криміналізація незаконного збагачення також не дозволить залучити до відповідальності 65 осіб, відносно яких зараз є відповідні провадження в Національному антикорупційному бюро України.

"Ці справи в будь-якому випадку будуть закриті, а докази - знищені. Амністію також отримали чиновники, які незаконно збагачувалися після Революції Гідності. Оскільки кримінальний закон, що посилює відповідальність, не може мати зворотної дії в часі, чиновники зі щойно отриманими корупційними доходами в будь-якому випадку залишаються безкарними", - повідомляє антикорупційна організація.

Раніше цього дня у Верховній Раді України був зареєстрований президентський законопроект про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо відповідальності за незаконне збагачення (№10110). Цей документ покладає на органи досудового розслідування обов'язок доводити правомірність отримання представником влади у власність активів і покарання за незаконне збагачення, коли немає ознак зловживання службовим становищем та хабарництва.

Як повідомлялося, 27 лютого Конституційний суд України оприлюднив рішення про визнання неконституційною статті 368-2 Кримінального кодексу України (незаконне збагачення).

КС дійшов висновку, що ст. 368-2 не відповідає "вимогам чіткості, точності та однозначності, тому суперечить юридичній визначеності як складової принципу верховенства права, закріпленого в статті 8 Конституції України".

Конституційний суд вказав, що конституційні приписи щодо презумпції невинуватості і неприпустимість залучення особи до відповідальності за відмову давати показання або пояснення щодо себе, членів сім'ї чи близьких родичів повинні застосовуватися рівною мірою до всіх осіб. Конституція України не допускає звуження або скасування цих гарантій щодо окремих категорій осіб.

 

 

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна потребуватиме додаткового фінансування у розмірі 200 мільярдів євро, - депутат Європарламенту

Україна має отримати заморожені $300 мільярдів до проведення будь-яких перемовин з Росією

Заморожені російські активи повинні бути повністю конфісковані і передані Україні - Арсеній Яценюк під час онлайн-дискусії КБФ

Президенти Бразилії та ПАР не поїдуть на Саміт миру у Швейцарії - ЗМІ

Фракція партії "УДАР Віталія Кличка" висловила солідарність із народом Грузії та підтримку його боротьби за свободу і демократію

Зеленський пропонує Раді денонсувати угоду між Україною та Білоруссю про взаємне спрощення зміни громадянства

Сейм Польщі вніс зміни до закону про допомогу громадянам України

Дебати Байдена і Трампа заплановано на 27 червня і 10 вересня

Порошенко привіз військовим на Харківщину FPV-дрони і техніку

Міністр оборони Естонії: Ідея відправлення військ в Україну нікуди не поділася, проте конкретної дискусії щодо цього не було

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА