14:50 17.03.2019

Мей закликала парламентаріїв проявити патріотизм, щоб вийти з глухого кута Brexit

3 хв читати
Мей закликала парламентаріїв проявити патріотизм, щоб вийти з глухого кута Brexit

Прем'єр-міністр Великої Британії Тереза Мей у статті для недільного випуску газети The Telegraph заявила, що британські парламентарії можуть проявити патріотизм, проголосувавши за угоду щодо Brexit, яку вона узгодила з Брюсселем.

"Більше трьох десятків моїх колег-консерваторів змінили думку і підтримали покращену угоду. Я вдячна кожному з них. Але я знаю, що мені потрібно докласти більше зусиль, щоб переконати інших, наприклад, Демократичну юніоністську партію, якщо я хочу домогтися схвалення угоди більшістю", - написала вона у своїй статті.

"І це залишається моєю метою. Це єдиний вихід з безвиході, що склалася", - продовжила британський прем'єр, нагадавши, що раніше цього тижня палата громад Британії не підтримала вихід з ЄС без угоди і також відмовилася від ідеї чергового референдуму.

Водночас, вона наголосила, що в обставинах, що склалися, на її думку, зараз - саме час залишити в минулому протиріччя.

"Я переконана, що настав час перестати ототожнювати себе з тим вибором (який кожен зробив) на голосуванні 2016 року (про вихід Британії з ЄС). Ми тільки можемо залишити в минулому старі ярлики і діяти разом, як демократи і патріоти, прагматично досягаючи чесних компромісів", - йдеться у статті британського прем'єра.

Вона також знову відзначила терміновість вирішення в парламенті питання з угодою.

"Якщо парламент зможе схвалити угоду до Європейської Ради 21 березня, ми будемо просити про коротке технічне продовження дії статті 50 (Лісабонського договору - ІФ), щоб ухвалити необхідне законодавство. Це не ідеальний результат, ми могли залишити ЄС 29 березня", - стверджує британський прем'єр.

За її словами, альтернативний варіант - якщо британський парламент не ухвалить угоду до 21 березня - набагато гірший.

"Європейські лідери вимагатимуть чітких підстав для продовження, яке може бути розцінено як не просто технічне", - переконана вона.

Т.Мей нагадала, що продовження дії статті потребуватиме від Британії участі у виборах до Європарламенту в травні. Британський прем'єр заявила, що якщо британським підданим доведеться піти на це голосування, то це стане символом колективної політичної поразки британського парламенту.

"Все це робить вибір для парламентаріїв дуже чітким. Якщо парламент зможе знайти спосіб повернутися до угоди про Brexit до Європейської Ради, то Британія вийде з ЄС цієї весни без участі у виборах в Європарламент. І ми зможемо повернутися до вибудовування майбутніх відносин з ЄС. Якщо (парламент - ІФ) не зможе, то ми не вийдемо з ЄС ще кілька місяців, якщо взагалі коли-небудь вийдемо", - вважає Т.Мей.

У четвер члени британської Палати громад підтримали пропозицію прем'єра Терези Мей про перенесення крайнього терміну Brexit з 29 березня на 30 червня 2019 року.

У пропозиції уряду також йдеться про те, що якщо Великій Британії все ж потрібно перенесення на більш тривалий термін, то країні доведеться взяти участь у найближчих виборах в Європарламент.

Це рішення британського парламенту означає, що тепер Т.Мей попросить ЄС дозволити перенести дату виходу Великої Британії з ЄС. Щоб ця пропозиція була схвалена, її мають підтримати всі інші 27 членів Євросоюзу.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Віталій Кличко зустрівся з послами країн G7 та ЄС з нагоди Дня Європи

Нардепи з "Євросолідарності" попросили главу СБУ відреагувати на виступ "Кварталу-95", який викликав обурення у військових

У другому турі президентських виборів і на парламентських виборах у Північній Македонії перемагає опозиція

Єврейська конфедерація України закликала Верховну Раду визнати ХАМАС терористичною організацією

Звання "Почесний громадянин Києва" присвоєно Валерію Залужному та Ліні Костенко - Кличко

Порошенко в Берліні представив план спільної перемоги над агресором і застеріг союзників – Путін не планує зупинятись в Україні

Стефанчук підписав розпорядження про допуск журналістів до Ради під час воєнного стану

Сі Цзіньпін підтримає мирну конференцію щодо України, якщо за її проведення виступатимуть і Москва, і Київ

Макрон закликав Нетаньягу домовитися з ХАМАС про перемир'я та звільнення заручників

Порошенко після служби в Михайлівському соборі привітав усіх із Великоднем

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА