11:59 16.04.2019

Звільнення з-під варти Савченко та Рубана не означає зняття обвинувачень

4 хв читати
Звільнення з-під варти Савченко та Рубана не означає зняття обвинувачень

Генеральна прокуратура України наполягає на достатності доказів щодо скоєння злочинів народним депутатом України Надію Савченко та екс-керівником Центру звільнення полонених "Офіцерський корпус" Володимира Рубана, і їх звільнення з-під варти не означатиме зняття з них обвинувачення, заявляє генеральний прокурор України Юрій Луценко.

"Звільнення з-під варти на підготовчому судовому засіданні зовсім не означає зняття обвинувачення. ГПУ наполягає на достатності доказів Савченко і Рубана в скоєнні злочинів. Упевнений, що завезення важкої зброї з так званої ДНР для обстрілу української столиці не залишиться безкарним", - написав Ю.Луценко на своїй сторінці в соцмережі Facebook у вівторок.

Коментуючи дії суду, які привели до звільнення Н.Савченко та В.Рубана з-під варти, генпрокурор заявив: "Ряд останніх резонансних судових рішень, коли арешту уникають підозрювані у вбивстві та тероризмі, змушує визнати: судова система тяжко хвора".

"Причина перша - дозволені законом маніпуляції з безкінечними змінами адвокатів. У Савченко таких адвокатів (які то входили в процес, то покидали його) було вісім платних і один безплатний від держави. Законопроект для усунення цих зловживань давно лежить у ВР. Причина друга - критично мала кількість суддів у судах. 40% незаповнених вакансій призводить до того, що відвід навіть одного судді призводить до передачі справи до іншого суду... Причина третя - небажання окремих суддів виконувати свою роботу. Інакше як самоусуненням важко назвати самовідвід у цій справі тільки тому, що хтось з родичів судді проживає на окупованій території", - написав він.

Ю.Луценко нагадав, що справу Савченко-Рубана 28 січня 2019 року було направлено до суду з обвинувальним актом, "тому можна було б сказати, що вчорашнє рішення (вірніше - його відсутність) про запобіжний захід на час судового процесу - виключна компетенція суду".

Як повідомлялося, Н.Савченко і В.Рубана з-під варти в залі Броварського міськрайонного суду Київської області, оскільки опівночі з 15 на 16 квітня збіг термін їх тримання під вартою, який не було продовжено. Відповідне рішення суд ухвалив у ніч із понеділка на вівторок.

Як відомо, правоохоронні органи підозрюють Н.Савченко в скоєнні кримінальних злочинів, передбачених ч. 1 ст. 109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади), ч. 1 ст. 14, ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну або скидання конституційного ладу або на захоплення державної влади), ч.1 ст.14, ч. 2 ст. 28, ст. 112 (посягання на життя державного чи громадського діяча), ч. 1 ст. 14, ч. 3 ст. 258 (терористичний акт), ч. 1 ст. 258-3 (створення терористської групи чи терористичної організації) і ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами) Кримінального кодексу України.

Вона перебувала під вартою з 23 березня 2018 року.

В.Рубана затримали 8 березня 2018 року на КПВВ на Донбасі з арсеналом зброї, яку віз з окупованої території на підконтрольну частину України. 9 березня Шевченківський райсуд Києва заарештував його.

В.Рубана підозрюють у скоєнні кримінальних злочинів, передбачених ч. 1 ст. 14, ч. 3 ст. 258 (терористичний акт), ч. 1 ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами) Кримінального кодексу України.

25 лютого Верховний Суд України ухвалив рішення, згідно з яким справу Савченко-Рубана мали розглядати в Солом’янському райсуді Києва.

26 березня колегія суддів Солом’янського районного суду Києва задовольнила клопотання сторони захисту Н.Савченко та В.Рубана про відвід колегії, після чого справу передали до Київського апеляційного суду для визначення підсудності справи в іншому суді.

29 березня Київський апеляційний суд направив до Верховного Суду обвинувальний акт у справі Савченко-Рубана для визначення підсудності. Але 3 квітня Верховний Суд повернув до Київського апеляційного суду обвинувальний акт у цій справі.

Київський апеляційний суд направив справу до Дарницького районного суду Києва. Але 11 квітня Дарницький райсуд задовольнив заяву адвоката В.Рубана Валентина Рибіна про відвід колегії суддів, і справу знову було направлено до Київського апеляційного суду.

12 квітня Київський апеляційний суд направив справу Савченко-Рубана до Броварського міськрайонного суду Київської області.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Сергія Тюріна призначено головою Хмельницької облдержадміністрації

Шмигаль обговорив із главою МЗС Великої Британії питання економічної та енергетичної підтримки

Україна не бачить загроз у зв'язку з майбутніми виборами до Європарламенту - Стефанішина

Азербайджан візьме участь у конференції з відновлення України в Берліні

Президент Грузії закликала учасників акції протесту в Тбілісі не проявляти агресію і дочекатися майбутніх виборів

Грузія перебуває на роздоріжжі – фон дер Ляйєн про протести у Тбілісі

В Офісі президента закликали світових діячів культури підтримати Глобальний саміт миру

Кличко: Президент України несе відповідальність за управління державою, її захист і оборону і має виконувати ці функції до завершення війни

Питання кількості міністерств є політичним рішенням фракції "Слуга народу" - Немчінов

Україна вітає домовленості про делімітацію кордону між Азербайджаном та Вірменією

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА