11:35 22.06.2019

Суд зобов'язав ЦВК зареєструвати нардепа-втікача Онищенка кандидатом на виборах до ВР

3 хв читати

Шостий апеляційний адміністративний суд на засіданні 21 червня ухвалив рішення, яким зобов'язав Центральну виборчу комісію зареєструвати народного депутата Олександра Онищенка кандидатом у нардепи на позачергових парламентських виборах, повідомляє проект "Слідство.інфо" з посиланням на рішення суду.

Раніше ЦВК відмовилася реєструвати Онищенка через недотримання вимоги закону про проживання в Україні упродовж останніх 5 років, оскільки він залишив країну в 2016 році.

Онищенко подав в суд на це рішення Центрвиборчкому. В автобіографії як кандидат він вказав, що з 2016 року і донині перебуває за межами держави, тому що нібито представляв Україну на змаганнях з кінного спорту "у статусі вершника". В підтвердження Онищенко дав лист від громадської організації "Всеукраїнська федерація кінного спорту України".

Суд прийняв ці аргументи і задовольнив клопотання. "Колегія суддів зазначає, що зазначені документи підтверджують поважність причини виїзду Онищенка за межі України з 2016 року по цей час", - йдеться в рішенні суду.

Як повідомлялося, ЦВК відмовила в реєстрації кандидата у народні депутати Онищенка, висунутого Соціалістичною партією України в одномандатному виборчому окрузі №93 (Київська обл.), оскільки він не дотримався вимог Конституції України і виборчого закону про проживання в Україні протягом останніх п'яти років на день проведення виборів.

Секретар ЦВК Наталія Бернацька повідомила, що в поданих документах Онищенко стверджує, що був делегований від України брати участь у кінних змаганнях.

Відповідно до ст. 9 закону "Про вибори народних депутатів України", депутатом може бути обраний громадянин України, який на день виборів досяг 21 року, має право голосу і проживає в Україні протягом останніх 5 років. Проживання в Україні означає: проживання на території в межах держкордону; перебування на судні у плаванні під Державним прапором України; перебування у відрядженні в закордонних дипломатичних установах України, міжнародних організаціях та їх органах; перебування на полярній станції України; перебування у складі формувань Збройних сил України, дислокованих за межами України.

Онищенка правоохоронні органи України підозрюють в організації схеми з розкрадання коштів під час видобутку і продажу природного газу в межах договорів про спільну діяльність з ПАТ "Укргазвидобування". Верховна Рада надала згоду на притягнення його до відповідальності, затримання та арешт 5 липня 2016 року. Проте напередодні голосування, скориставшись статусом народного депутата, Онищенко залишив територію держави. Його оголошений в національний розшук 8 серпня 2016 року.

Сам Онищенко, який проживає протягом декількох років закордоном, заявив, що має намір повернутися в Україну для участі в судовому процесі, а також балотуватися у Верховну Раду.

8 лютого 2019 року директор НАБУ Артем Ситник повідомив, що Бюро завершило розслідування щодо Онищенка в рамках справи про розкрадання коштів при видобутку і продажу природного газу.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Держдеп США анонсував поставки нових озброєнь України найближчими тижнями

Віталій Кличко зустрівся з послами країн G7 та ЄС з нагоди Дня Європи

Нардепи з "Євросолідарності" попросили главу СБУ відреагувати на виступ "Кварталу-95", який викликав обурення у військових

Єврейська конфедерація України закликала Верховну Раду визнати ХАМАС терористичною організацією

Звання "Почесний громадянин Києва" присвоєно Валерію Залужному та Ліні Костенко - Кличко

Порошенко в Берліні представив план спільної перемоги над агресором і застеріг союзників – Путін не планує зупинятись в Україні

Стефанчук підписав розпорядження про допуск журналістів до Ради під час воєнного стану

Сі Цзіньпін підтримає мирну конференцію щодо України, якщо за її проведення виступатимуть і Москва, і Київ

Макрон закликав Нетаньягу домовитися з ХАМАС про перемир'я та звільнення заручників

Порошенко після служби в Михайлівському соборі привітав усіх із Великоднем

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА