17:54 27.06.2019

МЗС не мало погоджувати з президентом ноту-відповідь РФ щодо моряків

3 хв читати
МЗС не мало погоджувати з президентом ноту-відповідь РФ щодо моряків

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін наголошує, що у МЗС були повноваження без узгодження з президентом направляти відповідь на ноту РФ щодо суду над українськими військовополоненими моряками.

"Звичайно, всі повноваження сформулювати таку ноту у нас як у Міністерства закордонних справ України були. Ця нота була в рамках нашого спілкування і нашої судової справи з Міжнародного трибуналу. (...) Додаткове узгодження в цьому контексті, оскільки МЗС уповноважений вести і цю справу, і щодо Міжнародного трибуналу, і щодо інших судів, нам не потрібне. І це наша позиція", - сказав Клімкін у коментарі інтернет-виданню "Українська правда" у відповідь на реакцію президента України Володимира Зеленського щодо того, що він не бачив відповіді української сторони на ноту РФ.

За його словами, українська нота фіксує лише міжнародно-правову позицію України, яка не містить "жодних політичних моментів" і принципово нових питань.

Клімкін наголошує, що надсилання такої ноти - в компетенції МЗС України.

Раніше в четвер президент Зеленський висловив обурення тим, що через небажання Верховної Ради голосувати за відставку міністра закордонних справ Клімкіна та призначення за внесену ним кандидатуру на цю посаду Вадима Пристайка він дізнається інформацію про важливі кроки України на міжнародній арені з інтернету. "Я зараз говорю про ноту, яку ми отримали від Російської Федерації щодо повернення наших моряків і про ноту-відповідь, яку відправило МЗС (України - ІФ)", - сказав Зеленський на брифінгу.

Він зазначив, що "в очі не бачив нашої відповіді на ноту РФ, тому що пан Клімкін не вважає за потрібне обговорювати такі питання з президентом України". "А це питання безпеки країни, життя наших громадян. Це все є пріоритетом будь-якого президента, подобається він комусь чи ні", - заявив Зеленський.

Президент наголосив, що такі дії нинішнього глави МЗС Клімкіна "можуть поставити під загрозу повернення наших моряків".

"Мені незрозуміло, чому, не порадившись зі мною, міністр робить твердження від імені держави Україна, коли це є компетенцією президента. І хочу нагадати, що я несу особисту відповідальність за зовнішню політику України відповідно до Конституції України", - заявив він.

Зеленський також зазначив, що хотів би почути від Міністерства закордонних справ публічне пояснення своїх дій.

Як повідомлялося, 25 травня Міжнародний трибунал ООН з морського права ухвалив рішення, яким зобов'язав Російську Федерацію звільнити три українських кораблі та 24 українських моряків, захоплених у районі Керченської протоки в листопаді 2018 року, й дозволити їм повернутися в Україну. За це рішення проголосували 19 суддів, один суддя - Руслан Колодкін (РФ) - проти. Трибунал зобов'язав РФ доповісти про виконання цього рішення до 25 червня 2019 року, а також зобов'язав Україну та РФ утриматися від будь-яких дій, які можуть погіршити або продовжити спір.

25 червня МЗС України отримало ноту від МЗС РФ. У ноті пропонується українській стороні надати письмові гарантії продовження кримінального переслідування моряків відповідно до російського законодавства. "Вважаємо цю пропозицію Росії неприйнятною і такою, що загострює спір між Україною та Росією стосовно імунітетів військових кораблів. Про це українська сторона уже поінформувала Міжнародний трибунал з морського права", - прокоментували в українському зовнішньополітичному відомстві.

Українська сторона вимагає від Росії без будь-яких подальших умов виконати наказ Міжнародного трибуналу й невідкладно звільнити захоплених 24 українських моряків. МЗС України звертає увагу Москви на те, що для припинення незаконного переслідування українських моряків і виконання наказу Міжнародного трибуналу ООН з морського права достатньо наявних у російському законодавстві механізмів, а також чинних багатосторонніх міжнародних договорів, учасниками яких є Україна та Росія.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна потребуватиме додаткового фінансування у розмірі 200 мільярдів євро, - депутат Європарламенту

Україна має отримати заморожені $300 мільярдів до проведення будь-яких перемовин з Росією

Заморожені російські активи повинні бути повністю конфісковані і передані Україні - Арсеній Яценюк під час онлайн-дискусії КБФ

Президенти Бразилії та ПАР не поїдуть на Саміт миру у Швейцарії - ЗМІ

Фракція партії "УДАР Віталія Кличка" висловила солідарність із народом Грузії та підтримку його боротьби за свободу і демократію

Зеленський пропонує Раді денонсувати угоду між Україною та Білоруссю про взаємне спрощення зміни громадянства

Сейм Польщі вніс зміни до закону про допомогу громадянам України

Дебати Байдена і Трампа заплановано на 27 червня і 10 вересня

Порошенко привіз військовим на Харківщину FPV-дрони і техніку

Міністр оборони Естонії: Ідея відправлення військ в Україну нікуди не поділася, проте конкретної дискусії щодо цього не було

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА